Carls Cardigan

Reklame | Petit Knit

Her om dagen ble kom jeg over denne herlige lille saken, en cardigan som passer like godt til en  liten prins som en liten prinsesse. En av årsakene til at jeg falt for den var den noen spesielle strukturen i den og da jeg leste oppskriften måtte jeg selv søke på nett for å se hva som gjorde at denne strukturen ble til.

Carls cardigan er en oppskrift fra Petit Knit og dere finner oppskriften HER. Carls cardigan kommer i størrelse fra 3 – 6 måneder og opp til 6 – 7 år. Selv strikket jeg i størrelse 9 – 12 måneder som gjør at den har en overvidde på ca. 25 cm. og en lengde på ca. 32 cm.

Carls Cardigan strikkes nedenfra og opp med raglanfellingen på selve bærestykket. Bolen strikkes i struktur og ermene strikkes i glattstrikk (viktig å sjekke strikkefastheten).

Jakken er som skrevet over laget i en struktur og for å få til denne strukturen må du strikke smockmasker. Er du slik som meg og aldri har hørt om de finner dere en forklaring HER. På  grunn av disse maskene er strikkefastheten oppgitt på smockstrikk = 32 masker over 10 cm. og på glattstrikk 22 masker over 10 cm. når du strikker på pinne nummer 4. Men strikker du strammere eller løsere må du justere pinnene etter hva du trenger for å få rett strikkefasthet.

I oppskriften er det oppgitt at du kan bruke pinne nummer 3,5 på halskant og stolper og i ettertid om jeg strikker flere vil jeg nok ende opp med å bruke dette også på vrangborden på bolen og ermene.

Av garn er det oppgitt to alternativer til garn; Anina fra Filcolana (dobbeltråd) 50 gram = 210 meter og Merinoull fra Sandnes (enksltråd) 50 gram = 105 meter. Selv ente jeg opp med å bruke merinoull og for å få ferdig størrelsen jeg strikket på 9 til 12 måneder trenger du 200 gram med garn.

Ved bruk vil cardiganen tøye seg ett par cm. i bredden på grunn av smockmønsterets karakteristiske elastisitet og oppskriften er i følge Petit Knit derfor laget som en smal modell.

Nå som cardiganen er ferdig er det bare for meg å strikke en bukse eller nikkers som kan gå perfekt til den.

Ha ellers en fin søndag alle sammen og nyt at vi endelig har begynt på sommertid! 🙂

Påskeharen er klar til påsken.

Reklame | Sandnes Garn

Herre min, når Bodil viste meg denne søte karen viste jeg at jeg bare måtte lage Sandnes sin nye søte harepus til påsken.

Oppskriften finner dere HER.

Påskeharen er heklet i dobbeltråd og på pinne nummer heklenål nummer 8 og jeg hadde som vanlig hjelp av en nyskjerrig Snoopy når jeg var kommet til monteringen.

Han fikk seg rett og slett en ny kammerat trodde han mens jeg holdt på.

Jeg har heklet haren i det opprinnelige garnet og brukte fargene som sto i oppskriften, selv syntes jeg fargene på harepuser ble finere i virkeligheten enn hva som kommer frem i oppskriften og selv på mine bilder.

Garnet som er brukt på selve kroppen er en tråd fritidsgarn og en tråd børstet alpakka. Jeg brukte følgende fargekoder; Børstet Alpakka Hvit nummer 1001 og Beigemelert nummer 2650. Det går med 1 nøste av børstet alpakka og to nøster med fritidsgarn.

Siden føttene, ermene og ørene hekles fast underveis er det minimalt med montering på den, den eneste fysiske kroppsdelene som må syes fast er selve hodet til selve kroppen. Hekler du inn strålene fra ermene, føttene og ørene har du også lite trådfesting å ta tak i når den er ferdig.

Øynene er opprinnelige øyne som du får kjøpt i plastikk, men jeg valgte å sy på øyne av garn av rester jeg hadde liggene i huset. Jeg tenker disse øynene er også sikrere for de minste som fort river og sliter litt i kosebamsene sine og faktisk også til tider tygger på de. Snuten er i oppskriften sydd på med Alpakka Silke Pudderrosa nummer 3511, men jeg brukte også her bare en rest i passene farge.

Dusken til halsen lages i en tråd fra hver farge på kroppen slik jeg gjorde eller du kan velge å kjøpe en ferdig dusk på butikken om du liker det best. Håper bare fleste da velger fjuskepelsdusk og ikke dusker laget av dyr da jeg rett og slett blir kvalm med tanke på hvordan dyr lider for at slike skal produseres!

Harepusen har også ett lite skjerf på seg, passer jo perfekt med tanke på påske og vinternorge. 😉

Skjerfet er strikket på pinner nummer 5,5 og garnet som er brukt er Børstet Alpakka. Her brukte jeg også fargen som sto i oppskriften; Korngul nummer 2024, det går med under ett nøste så om du har andre farger liggende er det ingen ting i veien for å bruke den resten du har.

Ferdig og når påskeharen sitter måler den ca. 20 cm, mens om du måler den med føttene måler den ca. 30 cm.

Før jeg ga fra meg påskeharen og Snoopy mistet sin nye venn (må kanskje hekle en til han) tok vi med harepuser ut på en liten fotorunde.

Tradisjonelle Mariuser

Hadde du spurt meg for noe år siden om jeg fortsatt kunne strikke Marius til deg, hadde nok svaret vært nei. Det var rett og slett ett år hvor jeg strikket rundt 50 mariuser over hele året og alle skulle være i blått, rødt og hvitt, så jeg hadde rett og slett mariusmønsteret og de fargene langt oppi halsen og det ga meg avsmak bare ved å tenke på det.

Men avsmaken kom til en slutt og lysten kom tilbake den dagen jeg ble spurt om jeg kunne strikke tre mariuser i voksen størrelse og ett barnesete med genser og bukse. Også disse skal være i de tradisjonelle fargene så akkurat hvorfor lysten kom tilbake kan jeg ikke si, men det er iallfall godt å kunne strikke de igjen etter all denne tiden.

Min gamle kollega fra Gjøvik som spurte meg om disse har så langt i år fått to mariuser, mens den siste mariusen i voksen og settet til barn står igjen. Hun har heldigvis ikke noe hastverk og den siste trenger å være ferdig til april mens barnestørrelse ikke har noe deadline.

Siden hun ikke strikker selv eller ha så mye kunskap om de forskjellige garnsortene har hun gitt meg friheten til å finne garnet, eneste kriterier var at garnet ikke skulle klø. Jeg ente derfor opp med å bruke tynn merinoull fra Sandnes Garn da dette er ett lett, vart og helt kløfritt garn.

Oppskriften jeg brukte finner dere i Sandnes Garn sitt hefte Norske Ikoner Tema 35 på side nummer 6.

På første Marius ble det til at jeg strikket en størrelse x large og siden jeg brukte annet garn enn hva som sto i oppskriften gjorde jeg noen endringer for å få størrelsen rett. Jeg la opp maskeantall til størrelse medium på vrangborden og så økte jeg til maskeantallet på large når jeg gikk over til glattstrikk. Lengden strikket jeg etter xx large da de ønsket den lengden på selve genseren. På ermene la jeg opp 52 masker og strikket vrangbord før jeg økte til vanlig på størrelse large og strikket videre som vanlig slik det står i oppskriften til large. Jeg brukte også pinner nummer 3 og 3,5 istendfor 2,5 og 3 da dette passer min strikkefasthet i følge oppskriften bedre.

Så selv med disse endringene ente jeg opp med en størrelse som passet målene oppgitt på x large i oppskriften som sier at overvidde er 110 cm, hel lengde 62 cm og ermene 47 cm.

Jeg brukte følgen fangenummer og mengde med Tynn merino ull;

7 nøster med marine nummer 5575.

2 nøster med hvitt nummer 1002.

1 nøste med rødt nummer 4219.

På marius nummer to ble det til en størrelse large, men jeg gjorde endringer her også på samme grunnlag som på den over da jeg brukte annet garn enn oppskriften. Jeg brukte samme pinner her som før og la opp til størrelse small på vrangbord før jeg økte til medium på selve bolen. På ermene la jeg opp 52 masker og strikket vrangbord før jeg økte til som vanlig i størrelse medium. På selve lengde strikket jeg også her etter x large på grunn av lang rygg.

Ved å gjøre disse endringene ble den helt til å passe målene som er oppgitt i størrelse large som er som følgende; overvidde 104 cm, hel lengde 62 cm og ermene 47 cm.

På denne brukte jeg resten som ble igjen fra den øverste mariusen da jeg hadde passet på å ha nok av samme innfarging. Derfor ente jeg opp med å bruke 6 nøster med marine her og ett nøste av hvit, rødt trengte jeg ikke noe nytt nøste fra da det holdt med det halve jeg hadde igjen.

Jeg strikket også halsen dobbelt så lang på begge for å så brette den ned og sy den fast, dette er rett og slett fordi jeg har kommet til konklusjonen om at disse halsene er mye finere enn hva de egentlig er ved å strikke de enkle.

Sitteunderlag til fremtidige påsketurer

Påsken er ikke så lenge til, faktisk så nærmer den seg med stormskritt og for mange betyr det ut på tur med ski på beina. Hva passer ikkje bedre da med ett godt og varm sitteunderlag å sitte på når pausene kommer?

Med et tovet sitteunderlag slipper du å bli kald på stumpen og med for eksempel en god kopp kakao får du også varme i hele kroppen. Så rett og slett vinn vinn på slike turer.

Men sitteunderlaget passer jo ikkje bare der, det er også perfekt å ha med seg i parken eller ute i hagen og slik som Sandnes Garn foreslår også kan du fint bruke den som en bordbrikke for å for eksempel pynte opp stuebordet på hytten eller i heimen.

Sandnes Garn har i disse dager kommet med denne nye oppskriften på ett slikt perfekt sitteunderlag.

Oppskriften finner dere HER om dere har lyst å lage ett eller flere selv.

Underlaget er heklet på heklekrok nummer 6 og det er brukt fridtidsgarn til å hekle med. Selv til ære for påsken ente jeg opp med å hekle i fargen gul nummer 2206. På ett ensfarget går det med ca. 3 nøster, men om du ønsker flerfarget er det opp til deg hvor mange nøster du trenger å skaffe deg. Ikke for det på ett prosjekt som dette er det også veldig greit å få unna rester som du har liggende, da sammensettingen av farger avhenger helt enkelt på hver enkelt person som hekler.

Før toving måler det ca. 45 cm. i diameter, men dette vil variere etter heklefastheten din og du kan selvfølgelig gjøre det større om ønskelig ved å gjenta enkelte omganger flere ganger om du skulle ønske det.

Hele prosjektet består av ganske enkle masker slik som luftmasker, fastmasker, staver og puffmasker. Så om du har heklet noe før eller er ny, vil jeg uansett ikke si dette er det mest kompliserte du kan begi deg ut på. Pluss at siden dette skal toves er det ganske enkelt å få skult noen småfeil om du skulle møte på problemer.

Etter toving måler det ca. 39 cm. i diameter. Selv har jeg tovet det på 60 grader, men om du vil ha det kan du tove det på 40 grader eller to ganger på 40 grader for å se hvor mye du vil ha det tovet.

Seefeld – Lua Blå

Reklame | Dale Garn

VM i Seefeld er over og hvilke prestasjoner ble det ikke? Hele 13 gull – 5 sølv – 7 bronse = 25 medaljer totalt til våre idrettshelter! Kan ikke si noe annet enn at det er imponerende!!!

Neste helg 8 til 10 mars arragseres nok en gang Holmenkollen Skifestival og nok en gang har Dale garn laget en variant av luen som passer til årets VM som ble avslutte ferje helg i Seefeld. I over hundre år har verdens beste langrennsløpere og skihoppere møttes til dyst i Holmenkollen.

Holmenkollen Skifestival arrangeres hver vinter med verdenscuprenn i langrenn, hopp og kombinert – en folkefest som trekker tusenvis av skientusiaster til stadion og ut i løypene. Så her her det om en skal tolke det rett noe å glede seg til for store og små om du er litt eller meget interessert i å følge våre helter på ski. Nordmenn er jo som sagt født med ski på beina om en skal tro på hva en har hørt i alle år. Vel kanskje de fleste, selv kan jeg ikke skrive under på at jeg elsker å ta på meg skien og gå lange turer i marka så fort vinteren melder sitt anbud. Personlig roper sol, varm og strender høyere, men hver sin smak.

Uanset om man elsker ski eller ei kan vi ikke legge under en sten at Norge har mange helter i skisporet og selv om jeg ikke liker ski er jeg allikevel stolt Nordmann takket være disse heltene.

Og skal du som en av mange ta turen til Holmenkollen denne helgen passer det perfekt å strikke seg denne lue for å vise deg frem i. Oppskriften er som skrevet Dale garn sin og dere kan finne den HER.

Til forskjell fra luen med gull er denne kun i fargene blått, hvitt og rødt og hele luen er her toppet med den lyseste av de to blåfargene.

På denne luen har jeg brukt en blanding av babyull fra Sandnes og fra Dale garn.

Fra Sandnes Garn er det brukt som følger med lanett babyull;

Marineblå nummer 5575.

Hvit nummer 1001.

Rød nummer 2128.

Fra Dale Garn er det brukt som følger med babyull;

Blåklokke nummer 5726.

Grunnen til at jeg blandet disse var rett og slett for at min lokale garnbutikk ikke hadde alle fargene inne i babyullen fra Dale som opprinnelig står i oppskriften. Men dette har ingen ting å utgjøre på det endelige resultatet da babyullen fra begge har samme strikkefasthet.

Seefeld – Lua Gull

Reklame | Dale Garn

Ski-VM 2019 avsluttes idag og til ære for alle idrettsutøverne som har tatt medlajer dette året har Dale Garn kommet med en lue til ære for de.

VM har vært arrangert i Seefeld i Tirol i Østerike i år fra 20. februar og avsluttes i dag til 3. mars 2019. Dette er andre gang Seefeld arrangerer VM på ski i nordiske grener da byen også arrangerte Ski-VM 1985. I år for første gang arrangeres også verdensmesterskap i hopp lagkonkurranse for kvinner, hvor bra er det ikke at endelig får kvinne vise hva de kan også de i hoppbakken?

I år har vi flere å feire og derfor passer jo denne luen i gull perfekt til å pynte seg i i skibakkene denne vinteren eller på Holmenkollen Skifestival neste helg. Norge har så lang i skrivende stund ta hele 12 gull- 5 sølv- og 6 bronsjemedaljer = 23 medaljer totalt så langt i VM i år.

Dale har som skrevet laget oppskriften og den går under navnet Seefeld lua gull – modell 386-01, har dere lyst å strikke den kan dere finne oppskriften gratis HER. Luen kommer i to størrelser, en til dame og en til herre.

For å lage lue trenger du følgende;

En liten rundpinne nummer 3 og settpyinner nummer 3 eller hva du trenger for å ha en strikkefasthet på 28 masker over 10 cm.

I oppskriften har de strikket den i babyull fra Dale, men jeg har brukt tynn merinoull fra Sandnes i følgende farger og mengder pluss Glittertråden fra Dale garn.

1 nøste marineblå nummer 7757.

1 nøste hvitt nummer 1002.

1 nøste rødt nummer 4219.

1 tråd med gull, disse er trøye så jeg ente opp med å bruke denne glittertråden idag med resten av det hvite til å lage en dusk i toppen på selve luen.