Kaldhevedt grovbrød med gresskarkjerner

Søndag og ny bakedag siden vi var tomme for grovbrød, kjærest synes nemlig det er så godt med grovt brød til frokost hver dag. Er ikke hver uke det blir bakt, men han sa i går at han tok siste skiva og lurte på om det var nok i hus til å bake ett nytt. Dette endt derfor opp med ett brød av fri fantasi, rett og slett hva jeg hadde i kjøleskapet og skuffer.

Kaldhevedt grovbrød med gresskarkjerner.
Kaldhevedt grovbrød med gresskarkjerner
Kaldhevedt grovbrød med gresskarkjerner.

Det som jeg selv synes var genialt med dette brød er at det sto til heving over natten og var dermed bare å steke når jeg sto opp. Lite søvn på meg for tiden førte derfor til ferskt brød til kjærest når han sto opp litt senere. Prøveskiva ble smakt på med pålegg av brunost og hjemmelaget bringebærsyltetøy fra svigerinne.

Frokosten i dag besto av ferskt brød med brunost og hjemmelaget bringebærsyltetøy.

Ingredienser;

 • 350 gram sammalt rug finmalt.
 • 225 gram sammalt hvetemel.
 • 200 gram siktet hvetemel.
 • 75 gram havregryn.
 • 50 gram linfrø.
 • 1 ts. tørrgjær.
 • 1 ts. salt.
 • 2 ss. olje.
 • 5 dl. melk.
 • 2 dl. vann.
 • 2 never rosiner.
 • Gresskarkjerner.

Fremgangsmetode;

 1. Ha alt de tørre ingrediensene unntatt rosiner og gresskarkjerner i en bolle og tilsett kaldt vann, kald melk og olje.
 2. Elt deigen i cirka 15 minutter i en kjøkkemaskin til du har fått en smidig deig.
 3. Velt deigen over på kjøkkenbenken og elt litt for hånd, her kan du bruke litt olje på hendene som gjør det lettere å kna deigen.
 4. Kna så inn rosinene.
 5. Sett den så kaldt til heving, den er ferdig hevet når den har doblet i størrelse, selv lot jeg den stå over natten.
 6. Velt så deigen over på kjøkkenbenken igjen og elt inn så mye gresskarkjerner som du selv liker.
 7. Del deigen i to og rull til pølser som passer i brødformene.

  Brødene er klar for en siste heving.

 8. Sett de så til heving igjen. De er ferdig hevet etter ca. 30 – 60 minutter avhengig av temperatur på rommet.
 9. Nå kuttet jeg noen kutt i brødene for mønster sin del men dette trengs ikke.

  Lagde noen kutt for mønsteret sin del helt på slutten, men dette trengs ikke.

 10. Stekes på nederste rille i ovnen på ca 200 grader, i ca 40 – 45 minutter. Steketid varierer litt fra ovn til ovn.
 11. Avkjøles på rist.
Du får to gode brød ut av denne deigen.
Kaldhevedt grovbrød med gresskarkjerner.

 

Instagram HER – Facebook HER – SnapChat Unjem

#25 USA tur – Hoover Dam

En ting som nesten er obligatorisk når du besøker Nevada og er på vei til eller fra Las Vegas er å stoppe ved Hoover Dam. På veien dit såg vi flere plasser at vi nærmet oss og så plutselig såg ingen ting men når du begynner å se at biler stopper opp skjønner en at en er nærme.

På vei til Hoover Dam ved Grand Canyon.
Kjærest på vei ut til selve utsiktspunktet, men først ett lite stopp ved inngangen.

Turen ut til utsiktspunktene starter ved inngangen ved skiltet til Nevada – The Silver State. Vi var egentlig begge nysgjerrige på hva slags utsikt vi kom til å få og hvor nærme kanten vi kom. Men vi begge likte dette inngangsområdet så godt at vi bare måtte ha ett bilde her begge to.

Meg selv ved inngangsområdet og i tillegg ved skiltet til The Silver State.

Så gikk turen videre, vi vandret inn i ett område med mange informasjonsplakater som fortalte hva vi hadde i vente og så kom vi oss ut på selve brua.

The obligatoriske bildet når du besøker Hoover Dam.
Utsikten er det lite å klage på her altså.
Kjærest var også fornøyd med stoppet.

Skal innrømme at selv om vi tok disse bildene kjente vi begge litt på hvor høyt det faktisk var. Når du ser ting på tv ser du ikke bestandig hvor langt ned ting faktisk er, men her snakker vi noen meter. På endepunktet på brua hvor du ikke kan gå lengre ser det slikt ut.

Lett og se at dette er litt an en konstruksjon og tok mange timer å bygge.

Hooverdammen er en demning som ligger på grensen mellom delstatene Arizona og Nevada. Demningen er også kjent under navnet Boulder Dam. Konstruksjonen er en 220 m høy buedam bygget i betong, som ligger 48 km sørøst for Las Vegas og har sitt navn etter Herbert Hoover som spilte en viktig rolle i byggingen – først som nærings- og handelsminister og senere som USAs president. Byggingen begynte i 1931 og den sto ferdig i 1936, med andre ord ble den ferdig to år tidligere enn planlagt. Reservoaret som ble skapt av oppdemningen heter Lake Mead og er oppkalt etter Elwood Mead som hadde oppsynet med konstruksjonen av demningen.

Etter å ha vært på brua og sett dammen dra avstand kjørte vi vidre nedover til selve dammen. Det er faktisk mulig gå over den og også inni den om du kommer dit på rett tid i forhold til åpningstider – noe vi ikke gjorde. Men opplevelsen på selve dammen fikk vi jo likevel med oss. 🙂

Første du ser er hvor magisk Mike O’Callaghan – Pat Tillman Memorial Bridge er.
Kjærest testet ut høydeskrekken her også.
Bildet fra delve dammen den andre veien enn mot selv brua, blir ikke helt det samme men.

Når du står på selve bygningen får du ett spektakulært bilde når du tar bilde mot brua, men det er litt mindre når du snur deg andre veien. Men utsikten synes jeg ikke det er noe å klage på allikevel. Tross alt magisk bare å være der og som å se her hvor nærme Lake Mead er.

Gleder meg allerede til helikopterturen som vi hadde bestilt.

 

Instagram HER – Facebook HER – SnapChat Unjem

 

#2 – Louisiana Sweater

Så var som fortalt min Louisiana Sweater ferdig! Litt av en jobb om jeg skal si det som det er, men nå som den er ferdig er jeg så fornøyd og tiden som gikk med var verdt den. Selv om jeg strikket den to ganger for å bli fornøyd. 😉

Min aller første Louisiana Sweater er klar til å brukes.

Grunnen til at den måtte strikkes to ganger er på grunn av at jeg ikke tåler garnet som opprinnelig er brukt. For Mette Wendelboe Okkels fra Petit Knit har designet den i Børsta Alpakka fra Sandnes Garn, noe jeg dessverre klør av.

Jeg har stått lenge å grublet på hvilket garn jeg kunne bruke istedenfor og til slutt etter mye tenking bestemte jeg meg for å teste ut Fnugg fra Camilla Phil. Først så såg det ut til å stemme perfekt til, men så såg jeg fort at strikkefastheten ikke helt stemte allikevel og da var det bare å rekke opp.

Meg selv som prøver å posere. 😀

Siden det tok tok forsøk for å få den ferdig har jeg også denne gangen skrevet ned noen notater for meg selv og kanskje deg. Tenker det er så greit å ha de klare om jeg skulle komme på å strikke en genser til i samme garnsort.

Lexie og Snoopy lar ikke en fotoshoot gå fra seg i stillhet.

Mine notater for denne Louisiana Sweateren strikket i Fnugg;

 • Jeg strikket i størrelse medium men med 3 xl lengde.
 • Ermene strikket jeg til de målte 51 cm, noe som for meg betyr 55 omganger på selve erme og 22 omganger med vrangbord. Jeg må som vanlig telle for petimeteret i meg skal ha de helt like.
 • Jeg brukte pinne nummer 6 på vrangbordene selv om det står nummer 8 i oppskriften. Litt for at jeg liker vrangbordene litt stramme og at nummer 6 er det tykkeste jeg har i crazy trio pinner til ermene.
 • Det gikk med litt under 14 nøster med garn i fargen perlegrå nummer 919.
Nydelig plass jeg får lov til å bruke på Blomneset.
Nyter utsikten med Averøya i bakgrunnen.

Instagram HER – Facebook HER – SnapChat Unjem.

Med himmel som dette må en bare ut å nyte dagen

I går ble jeg ferdig med min første Louisiana sweater fra Petit Knit, har strikket den før men da ikke til meg. Men nå har jeg altså fått min egen og vet du jeg elsker den allerede. Den er så varm og myk at jeg ikke ser for meg å fryse med det første.

Så fort genseren var ferdig dro jeg ut for å prøve å ta bilder. Ærlig sagt så liker jeg ikke så godt å ta bilde av meg selv, men jeg prøver og gjør mitt beste. Skal sies at det taes mange bilder og mange av de slettes, men med masse prøving og feiling fikk jeg til noen. Og jeg kunne jo rette og slett ikke la denne himmelen gå fra meg. Jeg mener at med en himmel som dette må en bare ut å nyte dagen. Lexie og Snoopy var selvfølgelig med og de nøt dagen med masse snø. 🙂

Ut på tur meg mine to hjerteknusere.
Nydelig himmel i bakgrunnen.
Livet med hund betyr at de springer like mye foran kamera som bak. 🙂

 

Den skjulte sorgen og ensomheten

Ok, la oss hoppe i det. Dette er ikke verdens koseligste tema men etter å nok en gang sett kommentarfelt på Facebook, Farmen Kjendis og sist men ikke minst Norge Bak Fasaden denne uken ser en enkelt at dette er fortsatt ett tema som må taes tak i.

Forøvrig før jeg begynner vil jeg anbefale deg å se Norge Bak Fasaden på søndag om du ikke såg det på mandag. Både denne ukens tema om mobbing og uka før sitt tema overgrep er to tunge tema som er så viktig å få frem i lyset.

Mobbingens pris. Link til episoden finner du HER.

Over 50 000 norske barn opplever mobbing i dag. Janne Amble og Kadafi Zaman ser nærmere på prisen vi betaler for mobbingen og hvordan vi kan jobbe for å endre det. Denne episoden går altså også på TV2 søndagskveld slik at du kan få den med deg der.

Barnerov. Episodene finner du HER.

1 av 20 norske barn har opplevd et seksuelt overgrep. I denne episoden setter Janne Amble og Kadafi Zaman lys på hvordan det er å stå frem etter å ha hold det skult i over 30 år.

Altså når en ser slik program på tv bør hjulene i topplokket begynne å rulle. Egentlig til og med hos TV2 spør du meg. Vi har nå sittet å sett på Farmen Kjendis i to uker og sett mobbing, hersketeknikker og nedsettende kommentarer fly over en lav sko. Dette har også foregått i sosiale medier av disse deltakernes.

For deg som ikke har sett på la meg forklare kort hva som har skjedd inne på Farmen som gjør at folk reagerer;

 • Espen Rustad Thoresen har nå i to uker holdt på og slengt ut av seg den ene etter det andre mot John Arne Riise og Lasse Matberg.
 • Første uke var alt rettet mot John Arne Riise, mens i andre uke var det Lasse Matberg som fikk det.
 • Så ryker Thoresen ut og blir intervjuet på God Morgen Norge. Her fortsetter han å slenge med leppa og ikke en gang klarer å si navnet på deltakere men bruker lite positive ord på han. Her må til og med Desta Marie Beeder inn å korrigere han etter tredje gang han gjør det på få minutter.
 • Så er det klar for ny uke, episoden gikk i går. Thoresen har røket ut og skal bestemme ny storbonde og tiden er inne for Tiril Sjåstad Christiansen leser brevet hans. Her også kommer det ett sidespark mot den gamle storbonden og du kan se enkelt deltakere drar på smilebåndet mens de hører det. Personen selv som blir omtalt holder seg rolig, men du ser han reagerer.

La oss si det som det er; dette er ikke greit. Ja, vi alle skjønner at det er ett tv program og det er ett spill. Det kan sikkert bli sagt at det er klipping og liming inn i bildet også som gjør at det skal bli spennende og action.

Men det er her jeg stusser!

Hvordan kan TV2 sende ett program som forteller i dybden om hvordan mobbing ødelegger liv og hvor vanskelig det er å vinne over denne ondskapen? Her viser de ett familieprogram som lar mobbing bli vist frem som underholding og så forventer vi at barn skal lære av oss voksne om at det ikke er greit! Her er det noe som ikke henger på greip TV2.

I tillegg sitter det barn og voksne som selv opplever og har opplevd mobbing på det verste å ser på. De som føler på sorgen etter tapt barndom og ensomheten det kan føre med seg. De ser på at mobbing, munnhuggeri og hersketeknikker får fritt spillerom og ser at det ikke blir satt en stopper til det.

Hvordan skal vi da forklare at dette er noe som må bekjempes og ikke er greit når dette foregår.

Jeg forstår det rett og slett ikke!

Mobbing er ikke greit, burde vært ulovlig og i tillegg burde flere fått erstatning for de ødelagte livene sine.

Her kunne jeg fortsatt i det uendelige for dette er ett tema som jeg virkelig brenner for og har selv kjent på alt for nære på kroppen selv. Men for å ikke skrive lengre enn du kanskje har tid til å lese vil jeg bare si; vær så snill å gå inn å se på Norge Bak Fasaden, det er verdt en time av kvelden din.

Og helt til slutt husk at ser du noe som forgår som du ikke synes er greit si i fra. For sannheten er at om du bare står å ser på eller går videre er du en like stor bidragsyter til mobbingen og uretten som de som utøver den.

 

Instagram HER – Facebook HER – SnapChat Unjem

Den internasjonale Holocaustdagen – bildene som aldri må glemmes

Er den en dag i historien vi aldri må glemme er det dagen Auschwitz-Birkenau konsentrasjonsleirer ble frigjort av Den Røde Arme. Datoen 27. januar 1945 må virkelig aldri forsvinne fra historien. Fakta og realiteten av livet de til de som ble holdt fange her er så grusom, men samtidig så viktig at den den blir fortalt.

Holocaust 1939-1945

Holocaust er betegnelsen på nazistenes systematiske folkemord på jødene under andre verdenskrig. Grusom setning og lese ikke sant? Men sannheten er at i perioden hvor to verdenskriger herjet ble mer enn SEKS MILLIONER JØDER DREPT! Sinnsykt tall å lese og at det finnes mennesker der ute som påstår at dette ikke har skjedd er forkastelig. Like forkastelig som realiteten i denne historien vi faktisk må leve med.

Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.

Jeg mener, seriøst se på noen av disse bildene under og si at dette ikke har skjedd….jeg kan ikke i min villeste fantasi se for meg hvor grusomt disse stakkars menneskene har hatt det……..

Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.
Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.
Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.
Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.
Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.
Holocaust 1939-1945, en dag som aldri må gå i glemmebøkene.

La oss minnes denne tragedien og passe på at dette aldri skjer igjen. Det finnes ingen i verden som er bedre enn noen andre. Hudfarge, religion, dame eller mann vi er alle like inni, respekten er det bare vi som kan gi hverandre. Og viktigst av alt er det hvordan du oppfører deg, går du foran med ett godt forbilde eller er du med på å skape konflikter som kan føre til ett slikt folkemord nok en gang?

Ett stripet babyteppe

For sånn sirka 9 måneder siden fortalte Monica at hun vet ett barnebarn, datteren hadde nemlig blitt gravid. Så snakk om en koselig nyhet og du kunne se Monica glede seg på hele kroppsspråket sitt, det var rett og slett en stolt bestemor som fortalte denne nyheten. I tillegg var det lett å se at hun gledet seg til datteren kom flyttende til byen og i starten skulle bo hos henne.

Første tanke for meg var at jeg var så glad på vegne av de begge og i tillegg Tarzan som da skulle bli “onkel”.

Andre tanke ble at da kommer nok Tarzan flyttende til oss når fødselen er startet og kanskje en dag eller to etterpå. Haha, her må jeg le litt. For av alle ting var dette min tanke, mens Monica selv ikke hadde tenkt ut dette med han Tarzan. 😀 Men det har ingen ting å si for han er mer en hjertelig velkommen når som helst og kan bo her så lenge som han vil.  <3

Tredje tanke var at jeg skulle gi babyen en liten gave når prinsen kom til verdenen. Jeg har jo som regel en ting eller to liggende klar til slike situasjoner og derfor ble dette stripet teppe gaven fra Tarzan, Lexie og Snoopy til den nye verdensborgeren som kom til verden 7 januar.

Lille teddy fotografert sammen med teppe.
Sleepy Teddy er jo en utmerket modell sammen med ett babyteppe.
Uten at det var meningen også passet jo Teddy sammen med teppe om en ser på fargene.
Tok også ett lite bilde med noen av dyrene som jeg har heklet i jula.

Teppet er oppskrift fra Sandnes Garn og jeg har strikket mitt i tynn merinoull.

Bernie, kjærest og sushidate

Noe av det beste jeg vet å spise er sushi, noe jeg ikke trodde jeg kom til å si om du hadde spurt meg for noen år siden. Men av alle ting har sushi blitt noe som spises med det jevne og enkelte dager unner jeg meg en buffe. Noe som det var i går på Sushi Bar her i Kristiansund og av alle ting fikk jeg overtalt kjærest til å være med.

Klar for å innta ett bedre måltid.

Nå skal det sier at jeg kanskje fikk overtalt han best på grunn av kyllingen, vårrullene, halvmånene, blekkspruten og den stekte risen. Altså det som var varmebehandlet, for det viste jeg at han kom til å like.

Men til min store overraskelse gikk han like mye for den opprinnelige sushien og ikke bare det varme. Pluss at han faktisk syntes det var godt, så godt som at neste gange vi er ute med gjengen fra holmen å spis vil han dele en kombo med meg med kun sushi. 🙂

Kjærest ga det også ett hederlig forsøk på å spise med pinner.

Han ga også pinnene ett hederlig forsøk, men ga fort opp og gikk for gaffel og kniv. Men hva gjør vel det – kjærest vil tross alt være med å spise sushi. 😀

Når kvelden var omme og vi kom heim la kjærest ut ett bilde av seg selv for å vise at han spiste sushi og da ble det til at venner kommenterte med memes av Bernie Sanders i votter, boblejakke og munnbind. Så derfor måtte jeg bare prøve ett jeg også hvor da Bernie var med oss å spiste sushi. 😉

Bernie Sander med på daten vår hos Sushi Bar.

 

Mia – shorts fra Klompelompe

Hva med en stilig shorts til minstejenta eller gutten i familien?

Denne shortsen hører kanskje ut som noe som er til en jente, men jeg mener fargevalget har mye å si her. For shortsen har ikke noe utpreget jentemotiv, mønsteret passer like mye til gutter. Så med en tøff farge vil de miste av tøffe gutten også glatt kunne bruke denne. 🙂

Shortsen er anvendelig og kan brukes lenge, om ikke hele året. For det kommer jo helt an på hvordan du styler jenta eller gutten. Den kan jo enkelt brukes bare som ett vanlig hverdagsantrekket sammen med en strømpebukse og body for eksempel.

Det kjekke med denne shortsen er at i tillegg å være fin på, er den god og varm for de minste uten å hemme for bevegelsen.

Mia shortsen klar til bruk.

 

Garnet jeg har brukt er disse to fargene, da jeg strikket shortsen i en farge og snoren i en annen for en liten kontrast.

Garn;

 • Shortsen er strikket i Merinoull fra Sandnes Garn i fargen mørk gråblå med kode nummer 6061.
 • Snoren er strikket i Merinoull fra Sandnes Garn i fargen blågrønn med kode nummer 6571.

Oppskriften på shortsen finner dere i Klompelompe, strikk til hele familien.

Shortsen kommer i flere størrelser;

 • 3 – 6 måneder.
 • 6 – 12 måneder.
 • 1 – 2 år
 • 3 – 4 år.

Savner dere!

I dag på facebook kom jeg over disse to bildene. Bildene som sikkert er sånn type mellom 30 og 35 år gamle.

Bestemor og bestefar som var med Besten ut på fisketur mens de besøkte tante og onkel på Sunnmøret.

Bestemor Borghild Marry Unjem
Bestefar Harald Kane Unjem (Morgan Kane).

Hvor jeg selv var når disse bildene ble tatt, sannheten er at jeg muligens var i Oslo på dette tidspunktet. Men uansett så elsker jeg slike bilder og kjenner enda mer på savnet når de dukker opp.

Så bestemor og bestefar – elsker dere like høyt i dag som tilbake på den tiden. Skulle ønske dere var her sammen med meg. <3