Luksus i små pakker

Det å ha en dykker i huset er det virkelig ikke noe å si noe på når han kommer hjem med godsaker. Kjærest har dykka i mange år og jeg har vel blitt litt mere interessert med årene, så kanskje jeg en gang selv får oppleve verden under havoverflaten. Men frem til da så sier jeg meg selv bare heldig.

Kjærest klar for nok en dykketur.

For hvor mange er det som får oppleve at mannen kommer hjem med helt ferske kamskjell etter en dykketur?

Fire ferske kamskjell klar til å åpnes av meg.

I går fikk jeg selv også være med på selv båtturen når de dro på dykketur. De dykket ved Kvitneset Fyr og de fant hele fire kamskjell som jeg fikk med meg hjem. Jeg er veldig takknemlig når han kommer hjem med de, men ekstra gøy var det i går. For da var det jeg selv som fikk oppgaven med å ta vare på de, åpne de og renske de.

Jeg gikk på med stor mot og fikk åpnet alle fire.

Skjellen synes jeg var litt varierende å åpne, men med en god dose stahet fikk jeg åpnet alle fire og servert de som en bitte liten forrett i går. 🙂

Kamskjellene er rensket og klar for neste steg.

Jeg har sett litt på mange matprogram på tv og fulgte rådene til Gordon Ramsey når det kom til selve stekingen.

Kamskjellen fikk surre på sterk varme og i litt smør helt til slutt.

Først så la jeg de til marinering i litt sitronsaft og krydret med pepper. Så stekte jeg de på høy varme, ett minutt på hver side og helt på slutten hadde jeg oppi en skje med smør for smaken sin del.

Perfekt stekte kamskjell takket være råd fra Gordon Ramsey.

Snakk om luksus som kommer i små pakker, det smakte så utrolig godt. Jeg fikk til stekingen helt slik det skulle denne gangen og derfor har jeg nå bestilt mer ved neste tur. 🙂 Heldig meg altså. 🙂

 

En dag ute på bølgende blå

Båtturer er ikke noe jeg har vær så alt for mye med på, egentlig er det ganske så få. Besten brukte å ta oss med ut noen ganger for mange år siden på fiske men bortsett fra det er det vedlig få ganger. Tror jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger jeg har vært med på båttur.

Men i går fikk jeg tilbudet om å nyte en dag på bølgende blå mens kjærest skulle ta seg ett litt dykk.

Kunne jo ikke si nei til det!

Så turen startet hjemmefra kl. 10.30 og så møtte vi alle sammen ved båten på kaia.

Klar for dagens båttur.

De skulle på dykketur til Torp Nils, Eva, Peder, Frode og selvfølgelig kjærest. Kjærest endte opp som kaptein for hovedbåten mens Peder tok kontroll over den lille båten.

Kjærest rygget oss ut fra havna mens Peder tok styringen over den andre båten.
Kjærest som forøvrig hadde på seg blånisselua si tok styringen når vi var kommet ut på havet.

De delte deg i to puljer så jeg var heldigvis aldri alene på selve båten og de dykket i sirka en time hver alle sammen. Kjærest, Eva og Nils var først ute med å hoppe i havet.

Kjærest var først ute i det kalde vannet.
Eva og kjærest er snart klar for å dykke under havet overflate.

Mens de nøt synet av hva enn de måtte finne der nede nøt jeg dage ute på bølgende blå. Det var rimelig stille og selv om jeg stakk ut på dekk og tok bilder, oppholdt jeg meg mest inne i selv huset på båten.

Vi ente ved Kvitnes Fyr og der nøt jeg noen timer mens resten dykket ned og fant overraskelser.

Etter å ha vært noen timer der ute tok vi turen tilbake og snakk om hvor fint det var på turen. Himmelen over byen, det blå vannet og innlandsbrua ble litt av ett motiv.

På vei tilbake til kaia.
Kan ikke klage på denne utsikten.

Litt over gjennomsnittet fornøyd med gårsdagens middag

Tenke seg til at denne middagens forberedelser startet alt tre dager før selve måltidet. Jeg spurte meg selv om dette var verdt det, men samtidig så måtte jeg jo prøve. Hver eneste jul forbereder utrolig mange svineribbe til julekvelden og i selve julen. Så i år ble året hvor jeg skulle ta fart og prøve også.

Det er jo så mange som får det til og synes det er fantastisk godt. Selv synes jeg også det er godt, bedre en pinnekjøtt helt årlig. Men så hører en jo dette med at; du må huske på at ribba skal være saftig og svoren skal være skikkelig sprø.

Nå har jeg blitt servert ribbe flere ganger, i flere varianter og med variert hell. Så nå som jeg satte i gang krysset jeg fingrene og håpet på det beste. Så å si alle som har laget ribbe har råd, så å be om råd og tips følte jeg ble nytteløst. Derfor så søkte jeg litt på nett og kom over Gladkokken og denne kokken ble altså min læremester. Vel for det meste iallfall, spesielt når det kom til forberedelser, damping og steking.

Vel, som sagt så begynte denne middagsforberedelsen allerede tre dager siden ved å tine ribbe, kutte svor med barberblad og legge på salt hvor den skulle få ligge på saltet til fjerde dag jul.

Barberblad og svineribbe med svor klar til å kuttes.

Jeg la hele ribba opp ned oppi saltet og satte det til side, men glemte å ta bilde av det. Årsaken til at du gjør dette er at saltet er med på å få den perfekte svoren.

Deretter to dager etterpå tok jeg ut ribba igjen, vasket av saltet, tørket den lett og så krydret den. Jeg brukte krydder som salt, pepper, muskat og paprika. Nok en gang lot jeg ribben stå pakket inn til dagen etterpå, men glemte selvfølgelig bilde her også.

SÅ kom gårsdagen og det var på tide å begynne selve varmebehandlingen. Dette besto av å bygge ribben opp på aluminiumsfolje og helle på en boks med juleøl og noen dl med vann før jeg pakket den inn med masse luft for at den skulle dampes i en time på 240 grader. Så tok jeg den ut igjen og la den på skjærefjøla for å sjekke at alle rutene var kuttet opp skikkelig.

Svineribba ferdig dampet ferdig og klar til neste steg.

Nå helte jeg av all kraften og lot den stå til senere. Så satte jeg den igjen opp på folje med nytt vann i bunnen og lot den langtidsstekes på 100 grader fra klokka 12.45 til klokka 17.00.

Ribba har langtidsstekt lenge og er klar til å ta i mot mere godsaker.

Som du skjønner mener jeg virkelig langtidssteking. Etter dette la jeg oppi en kjøttpølse delt i biter og en pakke med medisterkake, dette synes jeg er så godt når det får stekt i ribbekraften og lot den stå videre på 100 grader til klokka 18.00.

Kjøttpølsen og medisterkakene er lagt på og klar til å få skikkelig smak.

Når dette var ferdigstekt tok jeg ut medisterkakene og pølsebiter for å sette opp ovnen igjen til 240 grader. Nå var tiden inne for å få skikkelig sprø svor og da trengs det varme. Den sto på denne varen i ca. 25 minutter.

Svoren har nå fått skikkelig poppet seg og ribben er klar til å hvile.

Ser jo ordentlig godt ut spør du meg?

Mens ribba fikk stå å hvile seg kokte jeg mandelpotet, lagde kålrabistappe og ribbesaus. Selv syntes jeg at det ble bra resultat og smaken var akkurat slik jeg håpet. Så gladkokken sin oppskrift skal jeg nok benytte meg mere av. 🙂

Til æ være mitt første forsøk, sier jeg meg helt klart fornøyd.

 

Bursdag, julemat og sushi

Flere enn meg som er litt lei julemat i disse dager, kanskje rart å si det siden planen for i dag er ribbe. Jeg har jo sagt at dette er julen hvor jeg tester ut noe ideer. Og jeg skal ikke si at ribbe og all annen julemat ikke er godt, men jammen meg er det fett. Så mens ribba nå står første runde i ovnen og lukten av jul sprer seg i huset, tenker jeg meg tilbake til hverdagen med litt mindre fet mat.

Sushi tallerken med det meste.
Nok mat er det når en bestiller tallerken for 3.

Vi var jo nemlig på Sushi Bar her før jul Holmengjengen og jeg. Vi feiret bursdagen til Kim som var helgen før, men var kommet til oss på besøk. Så tok vi det som ett lite julebord for gjengen og koste oss skikkelig under alle regler og forbehold vi kunne ta.

Kim, kjærest og noen nye venner som satt på avstand.
Kirsti og Kåre ble heldigvis med de også.

Eneste som satte en liten demper på kvelden var at Monica ikke kunne bli med allikevel (vi må ta det igjen senere, for hun hører med til flokken). Det positive var at Kåre ville være med oss og jeg tror aldri jeg har hørt en mann snakke med så mange ord og gloser om hvor godt det var med sushi.

Kåre prøver ut sushi for aller første gang.

Du skjønner, Kåre hadde egentlig ikke lyst å være med. Han likte nemlig ikke rå fisk men han ville være med oss fordi vi hadde planer. Han endte opp med å bestille seg biff teriyaki og en tallerken med forskjellige sushirolls i tillegg. Som han sa måtte han ha biffen sånn i tilfelle, men tror du ikke det var sushien som var best. Han nøyt hele tallerken med sushi og snakket om at nå skulle han ha med seg døtrene ut. De har visst nok bedt han med ut på sushi flere ganger uten at han ville bli med.

Kåre likte virkelig maten de serverte her.

Gleden han hadde av opplevelsen var til å ta og føle på. Og en ting er sikkert – dette er ikke siste gang, dette må vi gjøre igjen. 🙂

Så mens jeg drømmer om ett sushimåtid skal jeg nå fortsette med ribbestekingen min og håper den blir like vellykket som pinnekjøttet 1 juledag.

 

Kakemenner til hund

Det er jul og selv om jeg synes høytiden kan være både trist og tung betyr det ikke at en ikke kan gjøre den bedre for andre. Og selv hundene fortjener å få kose seg i julen, så derfor bestemte jeg meg for å lage kakemenner nok en gang til de. Denne gangen har jeg brukt litt andre ingredienser enn tidligere, men det la ingen demper på smaken til hverken Snoopy eller Lexie.

Kakemennen til Lexie og Snoopy denne julen.

Det er litt arbeid med å kjevle ut deigen da deigen er litt myk, men med litt ekstra mel på bakefjølen går det fint.

Ingredienser til selv deigen;

  •  2 egg.
  • En liten og en stor boks med leverpostei ala 240 gram.
  • 500 gram sammalt hvetemel.
  • 1 dl. nøytral olje.
  • Litt ekstra mel til selv utkjevlingen.

Fremgangsmetode;

  1. Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin, enkelt og greit.
  2. La deigen hvile litt om du ønsker, da blir den nok enklere å jobbe med. Men jeg begynte med en gang. Kjevle ut deigen i passe tykkelse og bruk former til å stikk ut biter.
  3. Stek kakemennene på 150 grader i ca. 15 minutter og avkjøl de helt.

    Lexie og Snoopy sine kakemenn er klar til å stekes.

Oppbevar det i fryser, de tiner fort så det er lett å ta opp en eller to som du kan ha klar til en hver anledning. 🙂

 

Verdens beste rødsaus med en vri

Tredje dag jul er snart forbi og romjulsdagene står i vent. Mest sannsynlig ser jeg for meg at nå kommer butikken til å flyte over med folk, alle som skal bytte gavene sine springer ned dørene fra i morgen av. Litt synd egentlig, ikke fordi at folk i seg selv bytter gaver. Men rett også sett at det blir folksomt på butikkene og nå som smitten sprer seg mye igjen sier deg seg selv at det ikke er lurt.

Så om du er en som skal bytte gaver du fikk til jul håper jeg du venter litt eller tar turen når det er minst folk i butikkene. Selv om vaksinen er kommet og noen eldre har begynt å fått den kan vi ikke senke skuldrene helt. Selv trur jeg ikke vi blir kvitt denne pandemien før langt inn i det nye året. Men jo mere vi alle gjør, jo større sjanse er det for at vi vinner over dette viruset.

Selv har jeg brukt dagen i ett lite familieselskap. Ta det helt med ro, alle regler ble holdt, vi var kun syv personer til sammen. Og vi satt også med avstand of ved forskjellige bord for å holde oss til hver vår kohort.

Vi feiret dagen med sosekjøtt og riskrem med rødsaus til dessert.

Del av kakebordet med riskrem og verdens beste rødsaus med en vri av bringebær.

Jeg skal ikke skryte på meg noe inne selv middagen, det var det “svigerinne” som sto for, men jeg sto for desserten her også. Det ble riskrem med rødsaus også i dag slik som det var på julaften. Du vet riskrem med verdens beste rødsaus, iallfall etter min standard. Bortsett fra at vi gjorde en vri og brukte bringebærsyltetøy denne gangen og ikke jordbærsyltetøy. Eneste forskjell på denne er at jeg silte den når den var ferdig for å bli kvitt frøene, men smaken var der likeså. Til og med “svogeren” syntes det var kjempe godt selv om han egentlig ikke liker riskrem med rødsaus. Bringebærsyltetøyet var forøvrig også denne gangen en del av julegaven fra min andre “svigerinne.

Original fremgangsmåte til min verdens beste riskrem med rødsaus finner du HER.

Hobbykokken prøvde seg igjen!

La oss være ærlige, dette året har vært rart for alle av oss. Ett år hvor verden har endret seg for de aller fleste og en har måtte bruke tiden på andre ting enn hva en kanskje opprinnelig ønsket. Selv har jeg brukt mye av året til å utforske en god del innen baking og så har jeg lekt meg litt innen middager.

Men en ting jeg aldri har begitt meg ut på er selve julemiddager, verken pinnekjøtt eller ribbe. Så i år har galskapen min slått til og jeg har bestemt meg for at denne julen er julen for å teste ut dette og kanskje andre retter.

Så det første denne hobbykokken prøvde seg på i julen er en av manges favoritter, nemlig pinnekjøtt.

Godt ikke sant? Ja, men hvordan lager en det. Bruker en bare ett minutt eller to på nett så finner en utallige fremgangsmåter og like mange gode velmenende råd som det finnes oppskrifter.

Selv tok jeg utgangspunkt i matprat sin metode til å begynne med, jeg la bjørkepinner i bunnen av kjelen slik det sto.

Bjørkepinner i bunnen som kjøttet skal få ligge på.

Jeg fylte opp med vann til toppen av pinnene og så la jeg gryteklart pinnekjøtt oppå.

Rått pinnekjøtt er klart til å dampes.

Satte så på svak varme og tenkte at da følger jeg rådet fra matprat om at det skal dampe i 3 timer.

Etter ca. 1 time gikk jeg bort fra rådene fra matprat og valgte å følge råd fra ei på snap. Mens hun selv lagde ribbe hadde hun tiden til å fortelle meg noen gode råd. Så planen endret seg her litt på følgende måte. Jeg tok hele gryta av komfyren, tok ut pinnekjøttet, tok ut pinnene. Kraften fra vannet og pinnekjøttet tok jeg var på. Jeg la så vaskede mandelpotet i bunnen på kjelen og fra nå av fikk pinnekjøttet hvile på disse istedenfor pinnene. Selv var jeg redd potetene ville kokes i stykker, men nei dette fungerte som en drøm.

Etter en stund ble altså pinnekjøttet lagt på en seng av poteter istedenfor bjørkepinner.

Herfra lot jeg det også stå å dampe i nesten 4 timer, altså brukte jeg damp som metode i nesten 5 timer istedenfor 3 timer slik matprat beskrev det. Mens kjøttet og potetene sto og godgjorde seg kokte jeg kålrabi som skulle bli stappe. Siste 30 minutter la jeg også opp pølsebiter som skulle få dampes med. Når kålrabien var ferdig kokt og klar til å gjøres om til stappe fortsatte jeg på pinnekjøttet.

Jeg la alt kjøttet og pølsene over i en form og satte det inn i ovnen på 200 grader mens jeg fortsatte på kålrabistappen. I stappen brukte jeg tilsetting av pepper, fløte, smør og kraft fra pinnekjøttet. Salt trengtes ikke da det er salt i kraften. 🙂

Pinnekjøttet og pølene er klare til å settes inn i ovnen på 200 grader over og undervarme.

Når kålrabistappen var ferdig satt jeg ovnen på grill med 240 grader. Herfra fulgte jeg nøye med slik at det ikke skulle bli brent, trur jeg lot det stå sånn ca 5 minutter. Men helt ærlig mistet jeg tellingen for jeg satt foran ovnen og fulgte med hele tiden.

Pinnekjøttet og pølsene får seg en runde under grillen.

Så nå var herligheten ferdig og vi kunne sette oss ned og nyte måltidet. Overraskende for meg selv synes jeg det ble helt perfekt og vellykket, så denne metoden skal jeg fortsette med neste gang. For vet du hva, dette frister til gjentakelse. 🙂

1 juledagsmiddag for to av en hobbykokk.

Sånn helt til slutt, dette tror jeg de fleste vet. Men ikke kast fettet fra kjøttet i vasken eller doen. La det avkjøle helt og kast det i søpla.

Juledessert med verden beste rødsaus

idag tenkte jeg å dele den beste desserten jeg vet om med dere. Ekstra god blir den også om du lager denne sausen. Altså jeg tuller ikke den er bedre enn noen annen saus jeg har smakt.

Den er så syrlig og frisk!

Verdens beste dessert.

Få ting for meg slår riskrem med rødsaus etter ribbemiddagen på julaften og her deler jeg altså den med dere. Jeg lover deg, med denne susen vil du få skryt og du kommer ikke til å angre. 🙂

Selve riskremen består av grøtrester fra lillejulaften, som forøvrig også er en tradisjon for meg. Desserten er superenkel å lage ved å pisket en boks med kremfløte sammen med litt sukker. Så blander du inn grøtrestene til du har den konsistensen som du liker.

Riskrem laget av fløte og grøtrester.

Så nå til hva jeg synes er verdens beste rødsaus, den er faktisk like enkel som riskrem – egentlig lettere. Men den har så mye smak i seg at folk vil spørre deg hvordan du har laget den. 🙂

Du tar enkelt og greit ett lite glass med det beste jordbærsyltetøyet du vet om over i en bolle (selv brukte jeg hjemmelaget syltetøy som vi hadde fått i julegave).

Hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Så blander du inn den beste appelsinjuicen du vet om, selv bruker jeg da Sunniva originale appelsinjuice fra Tine.

Rør i appelsinjuice.

Er du så heldig som meg å ha hjemmelaget syltetøy uten bær trenger du kun å røre dette sammen, men har du med bær anbefaler jeg å kjøre det litt med en stavmikser. Akkurat forhold er vanskelig å si, men du tilsetter akkurat passe mengde juice til at sausen blir syrlig og flytende nok.

For meg er dette den ultimate desserten etter ett hvilket som helst måltid.

Så enkelt er det altså, men jeg lover deg dette er så godt og gjesten ved bord vil nok tro du har brukt mye mere tid på den enn hva som faktisk er sant. Altså så utrolig godt, men allikevel så enkelt.

Prøv den – du vil ikke angre. Passer perfekt til dessert etter ribba på julaften, pinnekjøttet i romjula eller kalkunen på nyttårsaften. 🙂

Den beste julegaven for noen med fire poter

Så var julaften over og for å si det rett ut synes jeg det er litt godt. Jul og meg går egentlig ikke sammen, personlig skulle jeg ønsket vi kunne hoppet over hele greia. Jeg vet ikke, men jeg synes rett og slett både tiden før og rundt jul er tung og ser egentlig bare frem mot til det nye året.

En riktig god jul til dere alle. 🙂

Når det er sagt hadde jeg allikevel en så koselig julekveld som jeg bare kunne. Vi var å feiret julekveld hos gamle tane Signy sammen med broderen til kjærest Peder. Peder serverte ribbe og det var jo ikke dårlig. Er tross alt det jeg er vokst opp med og synes er hakket bedre enn pinnekjøtt. Men nok en gang bare meg og min mening. Til dessert hadde vi min riskrem og hjemmelagde rødesaus – skal dele den med dere litt senere.

Uansett – hundene var selvfølgelig med å feiret julekvelden. Jeg vet ikke hvordan det er i din familie, men hos oss så får hundene også julegaver. I år fikk di flere, men den som slo mest ann var den fra bestevennen Tarza sammen med bonusmor Monica.

Der fikk de nemlig ett snuseteppe.

Aldri hørt om sier du kanskje, jeg hadde i hvert fall ikke hørt om det. Det er visstnok beregnet til å gjemme godbiter i slik at hundene skal lete etter di. Men Snupsi fant fort ut at dette teppet var til å sove på i alle stillinger som finnes. Bolla likte det hun også, men som sagt falt det mest i smak hos Snoopy.

Snoopy den første kvelden med julegaven sin.
Teppe var bare perfekt å sove på.
Selv med selskap av Lexie er det perfekt å sove på.
Men aller best liker Snoopy det alene.

Så hva gir dere til hundene i julegave og gir dere i det hele tatt julegaver til de firbeinte?

Ellers så vil jeg bare si fortsatt god jul til dere alle, her skal jeg nå fortsette med pinnekjøtt middag som jeg lager for første gang.

 

Merry Christmas!

Hei og hopp.

Det har vært stille fra meg en stund nå, ingen spesiell grunn til det. Er vel bare livet og inspirasjonen til å skrive har vært litt bort. Men jeg har holdt på med litt forskjellig og har tatt mange bilder. Så jeg har stor planer om å bli mere aktiv nå på nyåret.

I mellomtiden ville jeg bare stikke innom å ønske dere alle sammen en riktig God Jul. 🙂

En riktig god jul til dere alle. 🙂

Jeg håper du får en fin jul uansett hvordan du feirer den. For i disse dager er det ingen ting som er feil eller riktig, du gjør det som best passer deg og nyter det.

For dessverre er det di som må feire alene i år på grunn av pandemien og derfor er det ekstra viktig at vi tar vare på hverandre. Selv om du ikke kan besøk – kan du om du ønsker ta en telefon eller to. Mange kan sette stor pris på denne lille samtalen mens de sitter alene i julen.

Igjen riktig God Jul alle og en hver. <3