Søndager!!!!!!

Hvordan har søndagen deres vært? Her regner det katter og hunder pluss jeg tror han Tor e ute med hammeren innimellom.

Missforså meg rett, jeg liker sånne dager når været er slikt – men vi snakker da om høsten! Nå som vi er i juli i morra vil jeg ha varme og sol!!!  Slik været er nå tenker jeg mere på innetid med filmkveld, håndarbeid og stearinlys, men hvem ville vel ikke heller kunne sittet ute til langt på kvelden og nyte en skikkelig finværsdag?

Vel lite en får gjort med været uansett, selv om jeg kjenner jeg fort kunne fått en værdeprisjon slik som det uler ute. Det eneste positive med dagen med tanke på været er at selv om det er surt og kaldt har vi grill under tak og jeg fikk servert perfekt grillet laks til middag.

Namm…..for å si det slik, japanskkrydret laks var bare så godt.

Så nå som jeg er både mett og fornøyd er det vel bare å krype under teppet og finne frem ett håndarbeid eller to igjen.

Løvliskjørt

Reklame | Drømmestrikk, Sandnes Garn og Strikkelisa.

Veldig tydelig at det det er varmere i været selv om vinden uler ute og det regner ned.Tiden er kommet hvor det kan være på tide å fornye noen plagg i garderoben, i alle fall tenker vi at tiden er kommet for noen nye utstillingsmodeller i butikken og etter hvert vil hele glassveggen ha nye flotte plagg alle kan se år de går forbi Drømmestrikk på Futura i Kristiansund.

Med tanke på at butikken har noen dukker som skal pyntes opp begynte jeg så smått med dette skjørtet.

Løvliskjørtet er et svingende og delikat skjørt med flott løvlikant nederst, med andre ord et skjørt som passer perfekt til fest for både stor og små! Skjørtet er designet av Elisabeth Steenks og dere kan finne mere fra henne inne på Strikkelisa.

Skjørtet er egentlig veldig enkelt med tanke på at det kun er strikket i glattstrikk, men det har den nydelige kanten ned på selve kanten av skjørtet. Det består av strikk som er strikket rundt i form av små blad.

Skjørtet kommer i flere størrelser, helt fra 1 år til 12 år. Linningen er stretchy, så om du velger å strikke det lengre en skjørtet står beskrevet i 12 år vil det nok passe fint til en 14 åring også.

Designeren har ikke gitt opp garnmengde i selve oppskriften istedenfor skriver hun antall meter som går med, jeg ente opp med å strikke størrelse 7 – 9 år og på det går det med ca. 650 gram med garn. Valget av garn gir hun heller ikke opp, men du trenger ett garn som har en strikkefasthet på 28 masker per 10 cm i linningen og 23 masker per 10 cm på skjørtet hoveddel før blokking. Så hos oss falt valget på tynn merinoull fra Sandnes Garn i fargen koksmelert nummer 1055.

I tillegg til garnet trenger du ca. en halv meter med strikk til livet og en knapp som holder strikken på plass om du velger samme type strikk som meg. Jeg brukte knappehullselastikk med millimeter 18.

 

Hallo, kan vi få komme inn?

For en dag! Energien er på ett lavgir, kan ikkje huske sist kroppen var slik. Jeg har rett og slett ikkje lyst eller ork til å gjøre en ting.

Defor er jeg så innmari glad for at det e stor hage her i huset hvor Lexie og Snoopy kan være. Er jo ett grusomt vær ute også, så ikke akkurat noe koselig turvær. De som meldte over 25 grader til helga kan bare gå å legge seg igjen. Og ja jeg vet – det finnes ikke dårlig vær, kun dårlige klær! Men det får da være måte på.

Men som sagt heldig vis når været slår feil, kropp og energi ikke vil være med på noe så funker virkelig hagen i huset her.

Boffene er dessuten så flinke til å si ifra når de vil inn igjen også ved å titte inn verandadøren.

Snoopy er litt flinkere enn Lexie, men ho kommer seg ho også.

Trøtt nattevakt og like trøtte hunder

Klokka er snart 9 og fredag som betyr at mange begynner på helgen sin snart. Selv begynner jeg på den jeg også, men må nok krype under dynen noen timer sammen med hunden før den kan nytes for fult. Ofte når jeg går av bruker jeg å døgne slik at jeg sovner fort til kvelden igjen og i tillegg får mest ut av dagen, men i dag kjenner jeg at dette ikke er mulig. Syv netter på rad kjennes på kroppen denne uken! Om det er allergier i tillegg eller om jeg begynner å bli forkjølet vet jeg ikke men det kan jo ha noe med saken å gjøre det også.

Jeg burde egentlig sitte oppe og få unna ting og tang, men søvnen vinner rett og slett idag. Så akkurat nå blir det nok søte drømmer på alle tre så får jeg komme sterkere tilbake senere i kveld og i løpet av helgen.

Snakk om stillinger på disse firbeinte forresten! Er det rart en blir glad i disse snålingen? 🙂

Vel håper dere alle får en fin fredag, søvnen vinner som sagt her nå så det er rett og slett på tide å logge av.

Garntopia Flettejakke

En av vårens / nesten sommerens flotteste og utrolig lett jakke å ha på seg må være denne jakken her.

Jakken er ett helt nytt design fra Rauma og er strikket i det myke garnet Plum. Plum er et drøyt og mykt mohairgarn som gir utrolig behagelige og lette plagg. Det kan godt strikkes med dobbel tråd slik som på denne jakken eller blande det med andre kvaliteter for å få en litt mer pusete overflate.

Plum består av 70% Super Kid Mohair og 30% Polyamid, 1 nøste består av 25 gram = 250 meter.

Jakken er en enkel jakke med nydelig flettedetaljer over skuldrene og nedover ermene. Selv synes jeg innimellom det enkle er det beste og derfor liker jeg denne jakken veldig godt.

Jakken kommer i hele 6 størrelser som går fra størrelse x small og opp til xx large, på den minste størrelsen går det med 7 nøster og på største størrelse trengs det 12. Men jakken er noe kort for mange så  om du ønsker den lengre går det selvfølgelig med en god mere garn.

Pinnene som trengs er pinner på tykkelse 3,5 og 4 så selv om garn et ikke er det tykkeste så slipper en å strikke på de minste pinnene. For meg har dette noe å bety i alle fall siden jeg ikke r er glad i å strikke på mindre enn 3, selv om jeg selvfølgelig gjør det om det trengs til ett prosjekt.

Jakken har en strikkefasthet på 21 masker glattstrikk med dobbel tråd på pinne nummer 4 over 10 cm. Det er viktig å sjekke strikkefastheten da den har veldig mye å gjøre med om plagget blir mindre eller større enn hva oppskriften sier, pluss det kan også i utslag i mengde av garn som går med.

Til slutt trengs det mellom 7 og 8 knapper avhengig av størrelse på jakke for å avslutte den.

Jakken strikkes frem og tilbake med raglandsøkning og du strikker knappehull samtidig nedover hele jakken da stolpene strikkes samtidig. Så her trenger du med andre ord ikke å bekymre deg for montering om dette er noe du frykter eller ikke er så vant med.

 

Hjortstek – utfodring som frister

tenk av vi sitter her nå i slutten av juni, det siste halveåret har virkelig flydd avsted. Tenk at det er ett halvt år siden jul og bare ett halvt år til julen er her igjen. Der er jo sånn at vi snart må begynne å tenke på julegaver igjen.

Julegaver!!!! Nei, årets julegaver får vente litt. Nå er det sommer og for mange ferie, selv har jeg planer om å jobbe masse hele sommeren for å så nyte en etterlengtet ferietur til staten sammen med kjæresten. 🙂

Men for å snakke om hvorfor jeg kom på det med julegaver, kjæresten fikk nemlig en hjortesteik i gave av broren sin sist jul. Denne har ligget i fryseren en stund og den kunne nok ligget lengre også, men da han spurte om jeg turte å begi meg ut på den tenkte jeg hvorfor ikke. Med litt googling og bare det å smake seg frem tenkte jeg – hvor vanskelig kan det egentlig være? Andre får det til, så hvorfor skulle ikke jeg få det til.

Siden dette ikke var noen jeg hadde gjort før har jeg hentet mye råd fra nettet, men akkurat mengder og slikt har jeg ikke skrevet ned denne gangen – det er noen jeg skal gjøre neste gang, men akkurat denne dagen var det nok å bare konsentrere seg om smakene underveis.

Det første jeg gjorde var å la steken tine på kjøkkenbenken over natten slik at den Vaar romtemperert når jeg satt igang. Deretter tok jeg den ut av posen og blaserte den på kjøkkenpapir slik at den skulle få renne av seg væsken som var i posen og rundt den – det var mye mer en hva jeg hadde trodd, men jeg har lest at det trengs for når den skulle brunes var det viktig at den var tørr.

Så gnidde jeg inn hjorten med salt og pepper.

Så bruntet jeg hele steken, det vil si alle overflater fra siden og hele veien rundt i høy varme i stekepannen for å på denne måten sikker enda mere smak og at dette ville være med på å holde den saftig og god under stekingen i ovnen som kommer etterpå.

Så lot jeg steken ligge mens jeg fortsatt på tilbehøret.

Siden steken skulle i ildfast form og stekes videre i stekovnen delte jeg opp julenøtter og løk som jeg la i bunnen på formen slik at steken fikk en slags seng å ligge på.

I bunnen av formen ser dere at det er sky, dette er fra etter at steken ble stekt i – på denne måten er alle smaker tatt vare på og ingen ting går til spille.

Så helte jeg på nok vann til å dekke løken og gulrøttene og i tillegg hadde jeg på en god del smør. helt til slutt satt jeg i steketermometeret i den tykkeste delen av steken.

Ovnen har jeg forvarmet til 125 grader og steken stekte jeg i ca. 2 timer til steketermometeret sa 60 grader (neste gang tar jeg den nok ut på 54 for å få den litt mere medium).

Når steken var ferdig lot jeg den hvile i ca. 30 minutter mens jeg ordnet viltsaus og potetmos.

Som sagt så vil jeg steke den litt mindre nesten gang for å få den enda mere rød midt i.

Selv om steken ble bittlitt mere stekt en hva jeg selv hadde ønsket selv kan jeg ikke klage. Til å være første gang både til å lage vilt og stek må jeg bare klappe meg selv på skulderen og si meg fornøyd.

Og når mann og hunder i huset også syntes det smakte fortreffelig er jo det den beste tilbakemeldingen en kan få.

Er kanskje ikke alle som synes dette med hel stek er skummelt å ta fatt på, men for meg var dette en prestasjon og tryggheten på det å lage mat og prøve ut enda mere nye ting! Så nå er det bare å gå i tenkeboksen og finne ut hva det nesten er en skal tørre å prøve seg på er!

2 års kontroll på Snupsi

Har du noen gang tenkt at noe skal være enkelt å greit å få fikset og du ender opp med å bruke mye mere tid og energi på det enn hva du noen gang hadde sett for det?

Vel akkurat der er jeg nå! Vi var som sagt til Vetrinæren i går med de firbeinte og i den forbindelsen tenkte vi at det var lurt og ordne med ID Pass til de begge samtidig. Ikke det at vi har planlagt noe bestemt tur riktig ennå, men vi har snakket om en Sverige tur eller to og da må jo alt være på stell.

For å få ordnet pass til hund må hund stå oppført på rett hovedeier og der har vi grunn alt under kontroll. Lexie står oppført med meg som hovedeier både på NKK og hos DyreID, men Snoopy står oppført hos Odd Arild men ett lite unntak. Dessverre har ikke DyreID ført opp rett informasjon selv om alt er rett eller og uten dette får vi ikke ordnet pass til Snoopy gutten.

Så i dag har dagen med unntak av litt søvn etter nattevakt gått med på å ta telefoner og sende mailer for å få fikset dette. Kontaktet først NKK og de hva så behjelpelige som de kunne være, men de kunne ikke gjøre noe i forhold til DyreID.

Men den som trodde at å kontakte DyreID var en lett sak, skal tro om igjen. Søker en på kontakt informasjon hos de er det kun på mail de svarer og det må skrives på akkurat rett sted og under rett forespørsel, men siden deres er ikke den enkleste og manøvre seg rundt på. Men nå ser det ut til at mailer i alle fall er sendt og en får bare krysse fingre for at det fiskes fort.

Vi har jo som sagt ikke planlagt noe bestemt tur ennå, men det er så greit å ha alt på stell slik at den dagen vi bestemmer oss kan vi bare reise. En blir jo så avhengig av disse hundene på lik linje som de blir det av deg og det er iallfall uaktuelt å reise fra de på slike korte turer.

Sistemann på bildet her er forresten en ny liten kamerat på 1,5 år ved navnet Louie – han er en blanding mellom Pomeranien og Chihuahua. Hvor søt er ikke han og slik en kosebamse selv om han var full av energi.

Heldigvis frisk og rask begge to

Solen skinner litt her i byen idag og temperaturen er ikke så aller værst. Siden jeg har vært på tredje nattevakt i denne perioden har jeg sovet bort selve dagen. Sto opp ca. klokka 13.00 men når jeg satt meg i sofaen så ble det til en ekstra høneblund der. Trengte rett og slett søvnen i dag etter to dager hvor det har vært litt lite.

Så når jeg endelig var våknet skikkelig var det tid for å pakke med seg hundene og ta turen til vetrinæren, det var nemlig tid for Snoopy å få kennelhoste / 2 års vaksine.

Snoopy var en eksemplarisk pasient og to kontrollen med glans. Han ble lyttet på å sjekket over det hele og alt såg ut til å være i den skjønneste orden, bare litt tannstein som vi skal få fjernet etterhvert. Det skal forresten også Lexie etter hvert gjøre.

Så var tiden kommet til vaksine. Da dyrelegen tok frem vaksinen tok hun frem sprøyten med sprøytespissen på, men siden jeg husket at Lexie fikk vaksinen i snuten spurte jeg etter denne. Jeg kom nemlig på at når Lexie fikk toårsvaksinen sa de at denne var bedre og rustet hunden ennå bedre mot alt som måtte komme. Den kan være noe ubehagelig å få da væske s trappes inn i snuten, men Snoopy var like flink som Lexie og tok det som en stolt hane. Det eneste vi nå må passe på de neste dagene er at han ikke får feber eller vondt i magen da dette kan være en bivirkning av vaksinen.

Så spurte vi om dyrlegen kunne lytte på Lexie, selv om det var Snoopy sin time og heldigvis tok hun seg tid til det. Grunnen for at vi spurte var at Lexie i lengre tid har hatt noen rare pustesituasjoner hvor hun nesten grynter og høres ut som hun hyperventilerer, men like fort som det kommer går det over og hun her tilbake til å være den tullete hunden hun er. Vi forklarte også at det varierer hvor ofte hun har det og at det ikke er noen spesielle situasjoner hun får det da det kan skje etter lek på lik linje som at hun har ligget å slappet av lenge.

Konklusjonen til veterinæren etter at hun lyttet på henne var at pusterøret kanskje kunne være litt slapt hos henne, men at så lenge det ikke var verre enn hva vi beskrev skulle vi bare fortsette som før. Hun såg grunn ingen ting som gjorde at vi skulle bekymre oss, fikk bare beskjed om å følge med og skulle det bli verre eller annerledes skulle vi kontakte de igjen.

Så med andre ord har vi to hunder som er friske og raske begge to og nå kan vi bare fortsette og nyte finværsdagen som den er. Så bare jeg får skrevet ferdig dette nå og han ute i garasjen er ferdig med sist ble det en tur ned på holmen for å treffe bestekompisene og så grilling etterpå til middag.

Den grusomme griseindustrien

Beklager dette innlegget for dere som blir støtt eller ikke synes dette hører hjemme her. Men saken er at jeg på like linje som jeg er interessert i håndarbeid er dyr og dere velvære også noe jeg brenner for, så når denne dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter kom om griser måtte jeg bare skrive noe.

I Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» ser vi mange syke griser som ikke får riktig behandling. Bilder fra NRK sin dokumentar.

Dokumentaren går ut på; Hva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt?

Jeg skal være så årlig å si jeg ikke har sett denne selv da jeg rett og slett ikke klarer å hverken ser eller høre hvordan dyren pines her, det lille jeg såg av dokumentaren vi Dagsrevyen var mer en nok for min del til at jeg ble kvalm, sint, frustrert og kjempe trist.

Når de er små og nyfødte, så slår vi dem alltid i veggen. sier en av bøndene i dokumentaren som skal avlive en syk gris. Bilder fra NRK sin dokumentar.

 

De skjulte opptakene fra dokumenterer viser en rekke kritikkverdige forhold fra de 13 grisefarmene som er besøkt:

 • Ulovlig vold mot dyr, som å dra griser etter ørene, sparke dem, slå dem med koster og andre gjenstander, dra dem etter halen. Alt dette ser vi på de skjulte opptakene.
 • Å la syke og skadde dyr å ligge og pines til døden, noe som det vises mange eksempler på.
 • Ved avlivning skal grisen stikkes så den blør ut. Flere bønder lar være å gjøre dette, selv om de selv sier at det er pålagt.
 • Det er ulovlig for bønder å kastrere grisunger, men i denne dokumentaren vises det flere bønder gjøre dette selv i opptakene uten at det benyttes bedøvelse.
 • Det er lovpålagt for veterinæren å gi smertestillende etter kastrering av grisunger. Likevel innrømmer en veterinær at han ikke gir grisen smertestillende etter at han har kastrert den.

Lovbruddene og holdningene som noen svineprodusenter viser i denne filmen er opprørende og helt uakseptable. Det er bondens ansvar å sørge for at dyr behandles godt og at regelverket følges. Bønder som velger å ikke ta dette ansvaret har ingen plass i denne næringa og hvordan disse bøndene kan sove godt om natten er noen jeg stiller meg helt utenforstående til. At penger skal gå foran dyrevelferden er uakseptabelt og da får det heller koste litt mere og drive oppdrett av dyrene og vi som forbrukere får heller godt en litt dyrere pris om vi velger å spise gris.

Jeg tenker iallfall at jeg heller vil betale litt mer og vite at dyret jeg spiser til middag har hatt ett kort og lykkelig liv, men spørsmålet kommer jo da – Hvordan vet vi egentlig om grisen har hatt det bra?

1. Hvilke produkter bør du se etter i butikken?

 • Det er faktisk ikke så lett.
 • I Norge finnes det godt over 100 merkeordninger av ulike slag, men per i dag finnes det ingen merking som sier noe om hvor godt grisen har hatt det.
 • Vi som forbrukere er avhengige av tillit til bøndene, slakteriene, leverandørene og tilsynsmyndigheter, samt til at den offentlige kontrollen fungerer – med andre ord er ikke dette enkelt.

2. Har grisen det bedre når man velger økologisk?

 • I Norge er det i underkant av 2400 produsenter av gris. Rundt halvparten driver egen avl mens resten kjøper smågris av disse og aler dem opp til slakt. Noen av disse bøndene driver økologisk.
 • Grisen skal blant annet ha tilgang til arealer utendørs.
 • Alle individer også purkene skal som hovedregel holdes i grupper. Ved konvensjonell drift er det ikke et slikt krav.

3. Hva hvis man velger frilandsgris?

 • I senere år har en del bønder begynt med såkalt frilandsgris. Kjøttet fra disse dyrene selges typisk som «high end»-produkter hos kjedene eller det selges gjennom andre kanaler.
 • Dette er gris som får leve store deler av livet utendørs på jorder, i større grupper og med mulighet til å søke ly i enkle hytter og frihet til å grave i jorden.
 • Prisen på dette kjøttet er dessuten høyere, og den regnin6.gen ender hos forbruker.

4. Betyr billig svinekjøtt det samme som dårlig dyrevelferd?

 • Rema 1000 opplyser at etterspørselen etter billig svinekjøtt har vært dalende i flere år. De forklarer «unaturlig lave» priser med at det er overproduksjon i bransjen og at det er store fryselagre fulle.

5. Er prispresset din skyld som forbruker?

 • Rema 1000 mener at et bærekraftig norsk landbruk er et delt ansvar mellom forbruker og bransje.
 • Det finnes alternativer på markedet der dyrevelferden er dokumenterbart høyere enn ellers i næringen.
 • I tillegg råder de norske forbrukere til å kjøpe «hele dyret», ikke bare de edleste delene.

6. Hvordan har norske griser det?

 • I fjor sommer kom det frem i en rapport fra Mattilsynet at svineholdet i Rogaland – der det produseres mest svin i Norge – hadde store mangler. På ett år fant Mattilsynet avvik i 166 av de 228 svinebesetningene som det ble ført tilsyn der. De fleste avvikene gjaldt syke og skadede dyr.
 • Ifølge interesseorganisasjonen Norges Landbrukssamvirke har Norge «noen av verdens strengeste lover for dyrehold og dyrevelferd».
 • Ifølge Nortura, som markedsfører seg som «bondens selskap», har norske griser det «bedre enn i de aller fleste andre land» på grunn av at man har jobbet med å forbedre det over mange år.
 • Dyrevernalliansen har likevel oppsummert noen utfordringer for norsk grisehold, blant annet:

Dårlig beinkvalitet hos norske griser, ifølge Rådet for dyreetikk.

Økende forekomst av bogsår* hos purker, ifølge Mattilsynet.

Hale-biting er et stort velferdsproblem, ifølge Mattilsynet.

 • Dyrevernalliansen jobber for at griser skal få være mer utendørs, vaksinering heller enn kastrering og jobbe for mindre kull, som fører til friskere griser.

Lørdag og Jon Blund er ingen sted å se.

Lørdags formiddag jeg har akkurat stått opp etter første nattevakt i perioden jeg er i nå. Veldig tydelig at det det er varmere i været selv om vinden uler ute og det regner ned.

Som vanlig på denne tiden av året har jeg litt ekstra problemer med å sove lenge, ca 4 – 5 timer med søvn etter en nattevakt og så vite at en skal på igjen er jo egentlig ikke nok!

Jeg har det mørkt på soverommet, det er stille rundt huset jeg bor i og sengen er upåklagelig å sove i så hvorfor Jon Blund ikke har tatt seg tid til å komme innom er umulig å si. Så om noen der ute har noen kjempe gode tips på hvordan sove lenge, legg gjerne igjen en kommentar.

Det eneste som er positivt med å sove såpass lite er jo at en får tid til å gjøre unna andre ting som henger over en, jeg har jo som vanlig mye på tapeten og tiden går noen ganger alt så fort unna at jeg ikke helt vet hvor dagen blir av.

Men nå sitter jeg iallfall her nydusjet med en bedre frokost og får blogget litt. Jeg holder på med flere prosjekter og de vil komme på bloggen etterhvert, tror også jeg skal få gjort unna litt i dag også spesielt med tanke på været som er ute og søvnen som ikke er i meg.

Men i mellomtiden kan dere få se på ett koselig bilde av Snoopy som passer på dyr mens de blir til.

Nå skal jeg selv prøve å jobbe litt med bloggen og ha noen innlegg klare til å legge ut, så blir det nok som sagt noen minutter/timer med håndarbeid, kanskje en soltime, så tur med hundene før det blir grilling og kos i kveld før jeg nok en gang tar turen over brua og stikker på jobb.

Ha en super lørdag videre alle sammen. 🙂