Heklet stolpe – en ekstra detalj

Fra dag en jeg begynte å strikke jakke og kofter trodde jeg at det fantes bare en måte å lage stolper. Jeg tenkte (vet ikke hvorfor, skjønner jo at stolper trengs) at når koften var ferdig var liksom prosjektet ferdig med unntak av å feste tråder, men den gang ei. Her er det da på tide å la symaskinen slippe til med noen sømmer, klipp arbeidet ved oppklippsmaskene i to, plukk opp masker til stolper og belegg og ta strikkepinnene fatt igjen. Å skal jeg være ærlig her så synes jeg denne delen er utrolig kjedelig og første gang også ekstremt skummelt – hva man lærer med tiden!

Men når jeg fikk høre om at man kunne hekle stolper istedenfor å strikke de, ja da måtte det prøves. Første prosjektet ble på Gretekofta og sannheten er at det er utrolig enkelt, går fortere enn å strikke de (syr du på bånd, slipper du også å strikke belegg) og til slutt så blir det en liten ekstra detalj på hele arbeidet – pluss at det gir litt mer hold i stoplene når du hekler de istedenfor å strikke de. 😉

Ved å hekle stolper får du også på en enklere måte telt antall masker som må mellom hver knapp. Jeg tar det antallet masker jeg har, trekker fra 3 masker til over og under første knapp, to masker for hver knapp og da sitter jeg igjen med det tallet som skal deles jevnt mellom hver knapp. Skal du da for eksempel ha 10 knapper deler du tallet på 9 da det vil bli 9 rom i mellom 10 knapper.

Når jeg hekler opp masker plukker jeg opp hver maske på stolpen i halsen og bunnen, på resten bruker jeg tanken hekle 2 eller 3 (litt etter hva du ønsker) og opp over en maske.

Som sagt fungerte Gretekoften som ett prøveprosjekt for meg på denne teknikken og jeg er frelst. Så her er nok den teknikken som for min del kommer til å bli brukt så å si på alle prosjekt fremover. Jeg har akkurat avsluttet en barnekofte og ideen er like fin her som på Grete

#strikking #hekling #stolper #grete #kofte #jakke #barn #voksen

Her kommer endelig info om KBK genseren

Reklame | Drømmestrikk på Futura

Da kan jeg endelig dele gleden med min ferdigstilte oppskrift. Den er lest x antall ganger av meg og sett igjennom av Bodil på Drømmestrikk. Genseren er som jeg skrev den første jeg har laget og jeg håper den faller i smak. Den vil være i en serie av foreløpig 3 design, så det vil komme minst to til så her er det bare å følge med.

Jeg vet flere har komponert sine egne gensere av mine, andres og egnes mønstre før, så i sånn forstand er ikke dette den gørste KBK genseren noen gang. Denne genseren kommer i første omgang i barnestørrelse og er i størrelse 2, 4 og 6 år. Opplever jeg at denne slår godt an skal du ikke se bort ifra at jeg kan komme med flere størrelser etterhvert også.

Genseren min er strikket i Merinoull fra Sandnes og vil selges som garnpakke med Sandnes merinoull eller smart som alternativer.

Men dette er den eneste offisielle gensernen som er godkjent i salg som oppskrift via Drømmestrikk slik Tom Godtland fra Supporterutstyr skriver på Facebook. Dette under samme avtale som jeg har har på luene og pannebåndet med Kristiansund Ballklubb.

Så med andre ord – du kan nå kjøpe oppskrift hos Drømmestrikk via garnpakke, oppskrift er ikke lov å kopiere og ferdigstilte produkt er ikke lov å selge videre. 

Som å feire at dette er min første oppskrift på genser er har Drømmestrikk og jeg gjort avtale om at det vil bli mulighet til å vinne en garnpakke hos Drømmestrikk på mandag. Her gjelder reglene inne på Facebook – tag i vei så trekker vi noen som får en strikkepakke på mandag. 😊 PS; garnpakken må hentes i butikken. 

Så gå inn på Drømmestrikk sin Facebook-side  og tag i vei. 😀

Dette gjelder også fortsatt for luene mine og dette vil gjelde for alle oppskrifter som også kommer til etterhvert. Så håper alle som ønsker oppskrift og strikker selv respekterer dette og følger disse rettningslinjene. 😀

Kos dere med strikkingen i det litt mindre fine sommerværet vi har og tag meg gjerne på insta eller lignende om dere deler bilder av deres ferdige produkter. 😉

 

#KBK #kristiansundballklubb #kristiansundfotballklubb #kristiansund #drømmestrikk #genser #fotball #idashobbykrok 

Den første KBK genseren er ferdig

Reklame | Kristiansund Ballklubb

Så har dagen da endelig kommet, tro det eller ei! Selv om jeg har lovet at det ville komme genser etterhvert, skal jeg også innrømme at jeg har vært litt skeptisk til min egen kunnskap om å designe en hel genser. Dette er selv om designet til alle luene og pannebåndet har slått godt an og tilbakemeldingene der har vært overveldende, er det et stykke fra en lue eller pannebånd til en genser!

Men nå er altså dagen kommet, genseren er strikket ferdig og den er kommet av pinnene. Jeg har brukt diagrammet fra mine tidligere design til dette prosjektet, men jeg har gjort noen endringer på enkelte ting – bare for å lage en liten tvist og for å få det til å passe inn i maskeantallet jeg har lagt opp til. Genseren er strikket med rundfelling slik at det er minst mulig montering og minst mulige sømmer med sårkanter – rett og slett for jeg synes dette er finest og jeg synes gensere med rundfelling på barn er finest.

Genseren har motiv som den ikoniske uglen, hjerter, fotballer, KBK og til slutt tallet 2003. Siden dette er min første genser brukte jeg 2003 også i designet, dette for å representer når KBK offisielt ble en samlet klubb i Kristiansund.

  • 2003: KBK etaberes på initiativ fra Clausenengen FK, Kristiansund FK og Sparebank 1 Nordvest – mere historie om klubben finner du på Kristiansund Ballklubb sine sider her.

Oppskriften vil komme senere idag eller i morgen og vil da være tilgjenngelig for de som ønsker den, vil komme tilbake med mere informasjon om dette når alt er klart. 

Som sagt er dette den første som er laget og min første genser jeg noen gang har designet så jeg håper dere liker den og kom gjerne med tilbakemeldinger om dere skulle ønske at den var annerledes på et eller annet vis.

Jeg har allerede laget planer for minst en genser til og en kofte, så bare å følge med videre så vil informasjon komme fortløpende om disse også. 🙂

 

#fotball #kbk #kristiansundfotballklubb #kristiansundballklubb # ballklubb #ball #fotball #drømmestrikk #mittdesign

Gretekofte

Reklame | Bystrikk by Knitting Inna og Sandnes Garn

Jeg kan ikke huske sist jeg kom over en kofte jeg har likt mer når det kommer til mønsteret enn på dennne nydelige kofta Grete. Mønsteret er enkelt og strikke da det går over enten 2, 4 eller 8 masker, dette gjør det derfor enkelt å følge med på. Oppskriften er designet av Bystrikk by Knitting Inna og du kan få tak i mønsteret ved å kjøpe boken Bystrikk, garnpakke på nett eller ved å kjøpe ett lite hefte hos din nærmeste garnbutikk.

Kofta er opprinnelig strikket i Sterk fra Du Store Alpakka – 40 % fineste alpakka, 40 % merinoull og 20 % nylon, ett nøster er 50 gram og måler 137 meter. Men saken er at dette garnet selger ikke min garnbutikk derfor har jeg brukt Duo fra Sandnes Garn. 

Som jeg skrev tidligere er oppskriften grei og følge, men det som er en utfordring visst du ikke har strikket mye før er strikkefastheten som er oppgitt i oppskriften. På selve oppskriften står dette som følgetekst;

  • Strikkefasthet for Gretekofte og Gretegenser er oppgitt til 25 masker over 10 cm. Dette avviker fra det garnprodusenten oppgir for Sterk som er på 22 masker over 10 cm. Dette er et bevisst valg tatt på bakgrunn av teststrikking av plaggene. Om du foretrekker ett løsere strikket plagg og vil bruke 22 masker over 10 cm. som Du Store Alpakka foreslår, må du ta hensyn til at overvidde da vil øke med ca. to størrelser.

Har en strikket litt før er det selvfølgelig muligheter så lenge du trekker fra noen masker for å på denne måten få den mindre.

Min kofte ble derfor som sagt strikket i Duo fra Sandnes, jeg har strikket denne som en utstillingsmodell til Drømmestrikk og har derfor prøvd å følge oppskrift til punkt og prikke. Siden jeg vanligvis har strikkefastheten inn og Duo sier 22 masker på 10 cm. med pinne 3,5, valgte jeg å prøve å strikke med strikkepinne 3 på hele kofta. Jeg klarte på denne måte å komme opp i 23 masker over 10 cm. Så selv om jeg ikke kom på strikkefastheten til oppskriften, kom jeg iallefall litt nærmere.

Jeg har strikket i størrelsen small og selv om oppskriften da sier jeg skulle ende opp på en large, kom jeg på en størrelse mellom small og medium i følge oppskriften. Min overvidden ble da ca. 100 cm.

På grunn av at garnet helst skal strikkes på 3 og 3,5 og jeg brukte 3, ble det også til at jeg brukte 3 på vrangbordene. Dette rett og slett for at jeg syntes garnet var for tykt til å strikke på 2,5.

Fargene jeg har brukt fra Duo er som følger;

  • Bunnfarge Støvet Aqua 6841 – 350 gram = 7 nøster.
  • Farge 1 Hvit 1002 – 100 gram = 2 nøster.
  • Farge 2 Dyp Aqua 6862 – 50 gram = 1 nøste.
  • Farge 3 Lys Grå 6030 – 50 gram = 1 nøste.

Istedenfor å strikke kant over sårkanten på åpningen valgte vi å bruke ett pyntebånd som passet fargene og knappene perfekt.

#grete #gretekofte #gretekofta #drømmestrikk #sandnes #DuStore Alpakka #KnittingInna

Stort deilig skjerf til kalde dager

Så dette garnet har vært på en reise. For over ett år siden var dette planlagt som første forsøk på å strikke en enkel Skappelgenser for ei venninne som ikke har strikket så mye før. Hun startet med godt mot og var egentlig ganske flink (selv om hun ikke selv innrømmer dette), men etterhvert som hun skulle strikke alene ble det i følge henne selv mere og mere utfordrende. Hun ente uheldigvis opp med å lage flere hull ved å lage kast på pinnen, pluss at hun felte og økte litt tilfeldig på forskjellige plasser. Så hun ga til slutt opp og spurte så pent om jeg kunne ta over. 

Siden hun ønsket seg en Skappel var ønsket at jeg skulle fikse dette, men etterhvert som jeg rekte opp garnet såg jeg at det ikke ble så pent i genseren. Vi ble derfor enige om at jeg heller skulle komponere ett godt, bredt og langt skjerf til henne av det. 

På skjerfet fikk jeg også fritt spillerom så derfor valgte jeg å strikke skjerfet i helpatentstrikk. Selv synes jeg denne teknikken er super fin til skjerf, patentstrikk er en en måte å strikke på som er blitt glemt og avleggs blant strikkere i dag. Mange tror at det er veldig komplisert og vanskelig å lære patentstrikk, men sannheten er at det egentlig er veldig greit å gjennomføre med pinnene.

Patentstrikk er en teknikk som gir luftige, myke og elastiske plagg med en ribbet struktur som er dekorativ og lekker. Med helpatent får du også samme struktur på fremsiden som på baksiden. Patentstrikk strikkes med et maskeantall delelig på tallet to og siden denne strikket gir et resultatet som blir så luftig trenger man færre masker enn ved for eksempel vanlig ribbestrikk. For å få et luftig og lett resultat er det lurt med relativt tykt garn og gjerne litt større pinner enn man egentlig hadde tenkt å bruke.

Selv om vi nå er i juni har vi iallefall her på møre det ikke for varmt, kanskje ikke så kaldt at en trenger skjerf riktig nå. Men som sagt har garnet vært på en lang reise og fra den begynte med å være en genser til jeg tok over låg den også en god stund liggende på grunn av at hun ga opp. Så på bakgrunn av dette ble skjerfet til på denne tiden av året og hun kan heller nå glede seg til høsten og vinteren som kommer igjen med ett skjerf som varmer godt. Skjerfet er langt nok til å surre rundt halsen flere ganger eller henge løst over skuldrene. Som en ekstra pynt satte jeg på frynser som måler ca. 10. cm. På selve frynsene gikk det med ett nøste av alt garnet som jeg brukte.

Garn;

  • Rubin fra Spar kjøp 8 nøster = 400 gram.

Oppskrift;

  • Legg opp 40 masker på pinne 7. (du kan legge opp mindre eller flere alt etter hva du ønsker, men siden ønsket her var ett litt bredt skjerf ble det 40 på dette, men eneste du trenger å tenke på i forhold til masker er som jeg skrev over at antallet må være delelig med to).

I patentstrikk strikkes det likt på begge sider, så her strikker du slik linje nummer 2 sier hele veien til du har det så langt som du ønsker, på dette ble det sirka 180 cm. langt. 

  1. Strikk en rad med bare rettmasker.
  2. *1 rett, strikk 1 rett i masken under neste maske *, gjenta *-* ut pinnen.

Ønsker du forklaring igjennom video kan du følge denne fra Drops Garnstudio.

 

#skjerf #patent #drops #vinter #høst #garnstudio