Fletteloff

Noen ganger må en prøve ut nye ting og idag på selveste nyttårsaften går jeg i gang med å gjøre akkurat dette. Jeg har blitt invitert bort på sjøkreps i kveld og derfor tenkte jeg at det er bedre med fersk hjemmelaget loff enn den du får kjøp i butikken. Baking er jo egentlig ganske gøy og noe jeg gjorde mye før men det har blitt mindre de siste årene.Bilderesultat for crayfish

Arbeidet er jo egentlig ikke så komplisert så lenge en følger oppskriften til punkt og prikke, for saken er jo med baking at det er viktig å være nøye. Ved vanlig matlaging kan en jo improvisere litt og prøve seg frem med hva en har i kjøleskap, skap og skuffer, men ved baking er ikke dette å anbefale.

Selv søkte jeg litt rundt på nett og kom over Ida Gran Jansen sin blogg og tok utgangspunkt i en av hennes loff oppskrifter. Jeg doblet også oppskriften for å ha en loff som kan brukes til frokostbordet i morgen tidlig som første nyttårsdagsloff. 🙂

I oppskriften til Ida Gran Jansen bruker hun vann, men jeg byttet dette ut med melk da jeg synes det gir bedre smak.

Dette ble den hele oppskriften etter at jeg byttet ut melk og vann pluss doblet oppskriften, selv brukte jeg ikke dobbelt med mel i frykt for at deigen skulle bli for tung/mettet.

Deig;

1000 – 1100 gram mel (selv brukte jeg Tipo O mel da jeg synes dette er best i bakst), følg litt med her selv for å se når deigen slipper og ikke er for klissete.

5 ts. med tørrgjær.

5 dl. melk eller om du ønsker vann.

2 til 4 egg (du kan droppe de helt i følge oppskriften, så istedenfor å doble de ifølge oppskriften endte jeg opp med å bruke 2).

4 ts. salt.

2 dl. rapsolje.

100 gram sukker.

Fremgangsmåte;

Bland sammen 300 gram av hvetmelet sammen med tørrgjær, sukker og lunken melk (37 grader) i en bolle. Dekk med plastfolje og la det stå i 45 minutter.

Bland så melblandingen, egg, salt og rapsolje sammen og tilsette resten av melet og elt i mellom 10 til 20 minutter. (Har du kjøkkenmaskin holder det med 10 minutter, men jeg har ikke fått skaffet meg det ennå så derfor eltet jeg for hånd i 20 minutter.

Smør en bolle med olje og ha deigen over i den smurte bollen, dekk den med plast og la den heve til dobbel størrelse. (Hvor lang tid det tar avhenger av hvor varmt det er hjemme hos deg, så alt ifra 1 – 1,5 timer).

Hell deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, del den i to. Så deler du hver av de igjen i fire og ruller ut fire plser til hver loff. Flett den så fint som du kan, du bruker samme fremgangsmåte som om når du fletter håret.

Legg de flettet loffene over på ett bakebrett med bakepapir, dekk til med plast igjen og la de etterheve i ca. 45 minutter.

Pensle med egg og strø på valmuefrø om du ønsker dette.

Stek nederst i ovnen på 190 grader i 25 til 30 minutter.

Avkjøl på rist, så er det bare å glede seg til det kan nytes til ett godt måltid.

Da gjenstår det bare å ønske alle ett godt nytt år og husk på de firbeinte små venne våres i kveld når det smeller som mest med fyrverkeri!

Farmen genseren 2018

Reklame | Rauma garn

En av årets stor favoritter havnet også under juletreet til en heldig mottaker i år. En av to av Farmen 2018 som slo seg stort opp var Vardegenseren som Nikolai Aspen bar der inne. Genseren er egentlig enkel når en ser på den og ei heller vanskelig å strikke men dog så flott. Her kan du sette samme alle mulige farger også slik at du ender opp med ett helt eget uttrykk.

Denne genseren ble ferdig akkuratt i tide, nemlig 23 desember og fruen i huset måtte lure seg ut for å hente den slik at herren i huset ikke skulle se hva han fikk i julegave. 🙂

Opprinnelig er genseren strikket i finull fra Rauma, men med tanke på hvordan dette garnet klør endte jeg opp med å bruke tynn merinoull fra Sandnes (favorittgarn som garantert ikke klør). Når genseren strikkes i finull strikkes den på pinner nummer 2,5 og 3, men siden jeg brukte Tynn merinoull ble det til at jeg brukte nummer 3 og 3,5 for å få samme strikkefasthet som oppgitt i oppskriften; 26 masker over 10 cm.

Jeg strikket også en mellomting mellom medium og large etter ønske da hun som bestilte den var litt usikker på hvilken størrelse han trengte, men hun trengte ikke bekymre seg da genseren passet perfekt på julekvelden.

Mannen som mottok genseren er glad i blåfarger så etter mye tenking og vurderinger fra Marita og meg ente vi opp med å bruke hvit nummer 1002 i bunnen og med gråmelert nummer 1042, jeansblå nummer 6052 og lys blå nummer 6211. Det gikk med 8 nøster i bunnfargen og ett nøste i hver mønsterfarge.

Uten å røpe noe om oppskriften i seg selv, så skriver jeg denne siste delen litt for meg selv siden jeg er noe petimeter på å ha det likt over alt og like mange omganger mellom økinger og fellinger. Så derfor ente jeg opp med 7 omganger mellom hver økning på ermene og 24 omganger på bolen.

Alt dette førte til at jeg havnet utmerket på rett lengde ved ferdig resultat så da kan jeg selv si meg fornøyd. 🙂

Skulle du selv ønske å strikke denne flotte genseren kan dere finne mønsteret hos garnforhandlere som som selger Rauma garn, oppskriften finner dere i hefte Varde Familie Finullgarn 282.

En Nancy i grønt

Nancy er her for å bli og hvem skjønner ikke det? Mønsteret er nydelig og en trenger jo egentlig aldri lage en lik en en har laget før på grunn av alle de flotte fargene som er å finne der ute.

Nok en gang har jeg brukt mitt trofaste hefte Norske Ikoner Tema 35 og brukt oppskrift nummer 12. Jeg strikket nok en Small en etter ønske med unntak av lengden som ble i large og jeg strikket alt i Mini Alpakka fra Sandnes. Denne gangen ble stjerne hel i selve fargen, men jeg kommer nok til å gå tilbake til delt stjerne etterhvert igjen da jeg liker veldig godt hva det gjør med uttrykket.

Koften måler som følger; overvidde 91 cm, hel lengde 62 cm og ermer 47 cm. Fargene jeg har brukt er gråmelert 1042 i bunnen med hvit 1001, støvet grønn 7243 og petrol 6765 i selve mønsterdelene.

Grå er jo ofte en typisk farge i bunnen med med spesielt de grønne tonene må jeg selv si denne bare ble heit nydelig.

For å gjøre det enkelt for meg selv på stolpene og dette med knapper heklet jeg også denne gangen begge knappestolpene og helt ærlig har jeg falt for denne måten å avslutte koftene på.

Marius lue

For å få brukt opp restene fra Mariusgenseren fra i går ble det også en lue i som passet perfekt til genseren. Er du jo som meg liker du ikke å kaste garn og hva er bedre enn å få brukt opp garnet en har liggende.

Luen er som sagt strikket i akkurat samme farger som gårsdagens genser, nemlig følgende; Støvet Gammelrosa 4023, Gammelrosa 4402 og Hvit 1001. Og den er som genseren strikket med lanett på  pinner nummer 2,5 og nummer 3 som gir en strikkefasthet på 31 masker på over 10 cm.

Oppskriften på luen er å finne i Klassikere 0 til 4 år Tema 30 og jeg brukte oppskriften til størrelse 9 til 12 måneder.

Jeg valgte også å bruke min trofaste tresnelle til å lage snorene som knytes under haken på babyen. Med vrangborden og øreklaffene er dette en lue som sitter som smurt på babyens lille hodet og pynter en den med en liten dusk i tillegg blir den bare helt knall.

Baby Marius

Enda en julegave som har havnet under noen tre i år er denne Marius genseren. Marius genser er tydeligvis noe ingen blir helt lei eller noe som går ut av motebildet når det gjelder ullgenseren og hvem kan ikke forstå det. Mønsteret er og så fin som det er enkelt og med rundfelling sitter det perfekt på di minste uten at det er tykke sømmer rundt ermene.

Gensere er etter ønske strikket i størrelse 9 måneder og jeg har strikket den i garnet Lanett Baby Ull fra Sandnes garn. Oppskriften jeg har fulgt er å finne i følgende hefte fra Klassikerer 0 til 4 år Tema 30.

Jeg har brukt følgende fargekoder fra Lanett sitt utvalg av farger; Støvet Gammelrosa 4023, Gammelrosa 4402 og Hvit 1001.

Genseren er strikket på pinner nummer 2,5 og nummer 3 som gir en strikkefasthet på 31 masker på over 10 cm.

Herre lue

Reklame | Du Store Alpakka

Som tidligere skrevet som finnes det litt for sjeldent noe nytt som er kun til herre, men dette sette er bare lekkert og passer perfekt til herregenseren jeg strikket tidligere her i høst.

Om dere liker genseren finner dere mere informasjon om den HER.

Luen er strikket i det myke og flotte garnet Alpakka Tweed  og selv om jeg valgte fargene som sto i oppskriften Beige nummer 107 er det ingen ting i veien for å gå for andre farger, valgene er mange og ingenting er rett eller galt. Dette er jo hva som er så kjekt med håndarbeidet vårt, pluss en bonus i garnet er at det er spettet slik at selv om du velger en farge får du allikevel mye fargespill i det du måtte ende opp med å strikke.

Luen har en bred vrangbordkant som gjør at den sitter godt på hodet.

Og selve luen består at fletter som sitter tett i tett i to forskjellige typer.

Oppskriften på luen ligger ute gratis på Du Store Alpakka sine sider HER og om du ønsker det kan du også strikke med ett skjerf som passer perfekt til både luen og genseren.

Til selve luen trenger du 3 nøster i begge størrelsene ( den finnes i størrelse liten 55 cm i omkrets og stor 60 cm i omkrets) og luen er strikket på pinner nummer 4 og nummer 5.

 

It’s Christmas once again!

Reklame | Sandnes Garn

Alle forberedelser til jul er unnagjort og dagen nytes med å ta del i gamle tradisjoner som å se på Tre Nøtter til Askepott, Reisen til julestjerne og Disney filmer med Donald Duck og Co slik som alle år før når jeg har hatt fri på formiddagen på selveste julaften. Ute herjer regnet og vinden så muligens kanskje ikke helt den rette julestemningen ute, men jeg som misliker snø mere enn de fleste synes dette er helt ok. Fyr i peisen, Lexie ligger og koser seg på teppe sitt og jeg får tid til litt blogg før jeg som nesten igjen samme type tradisjon jobber hele denne julen også.

Det har vært en hektisk tid før denne julen, mange har ønsket seg mye til seg selv og som gaver til å gi til sine nærmeste. Dette har ført til at bloggen har kommet litt i andre rekk, både på grunn av tiden som ikke har strekket til og at jeg ikke ville legge ut bilder av julegaver som skal komme under treet i dag.

Så for å starte kan jeg vise frem treet som har stått og pyntet Drømmestrikk butikken dette året, sjefen valgte å gå for heklet juletrepynt og undertegnede ble den som satt noen timer og heklet de.

Vi gikk for snøkrystaller/ snøstjerner som er heklet i garnet Tove, både garn og oppskrift er fra Sandnes og selve oppskriften er gratis og dere kan finne den under navnet; Stjerne Girlander.

De er heklet på heklekrok nummer tre og vi gikk for å lage de i to farger, Naturmeler nummer 2641 og Rød nummer 4120 pluss at for å få en litt glitrende effekt heklet jeg også inn litt gulltråd.

Så da gjenstår det kun og ønske alle en riktig så god jul og måtte alle kose seg og nyte dagen litt eller mye, uansett om den består av å være sammen med dine nærmeste, alene eller om du er som meg og ender opp med å gjennomføre den på jobb.

God Jul alle sammen!

Jackie genser

Reklame | Dale Garn og Line Langmo

Vel, ja jeg vet jeg er noe sent ut i forhold til rosa sløyfe aksjonen. Men dette betyr ikke at hva det står for er noe mindre viktig og ei heller ikke at genserne som Line Langmo har designet til prosjektet er utrolig fine!

Line Langmo fronter som årene før Rosa sløyfe-aksjonen med sitt eget garn; Line Langmo Påfugl – et superpopulært, luftig og lekkert garn i luksusmohair med høy trendfaktor. Hun ønsker å inspirere hele strikkefolket til å kaste seg på pinnene og strikke årets desidert lekreste – og kanskje viktigste plagg – en Rosa sløyfe genser – eller fler.

Så etter ønsket ble min støtte til den aksjonen en Jackie genser, dette er en genser bestående av  tvinninger.

 Genseren kommer i to varianter en som sitter etter kroppen og en litt oversized. Jeg strikket den som sitter etter kroppen og brukte derfor 6 nøster i størrelse medium på pinner 5 og 7, men skulle du ønske å strikke den i oversized versjonen går det med 13 nøster på pinne 8 og 10 da denne strikkes med dobbeltråd. Garnet som er brukt heter LINE LANGMO PÅFUGL som består av  73 % mohair, 22 % ull og 5 % polyamid per 50 gram = ca. 90 meter.

Oppskriften finner dere gratis her under:

Jackie med 1 tråd.

Jackie med 2 tråder.