Fesk & Potet

Etter mye venting fra flere har endelig dagen kommet hvor jeg kan fortelle at en ny oppskrift endelig er klar. Jeg vet mange av dere har ventet tolmodig og jeg takk for at dere har holdt ut, mange skulle kanskje ikke tro det men det å designe en genser tar litt lengre tid enn noen dager – spesielt når en jobber 100 % i helsesektoren pluss at en skal prøve å være sosial og ikke minst ta vare på lille frøken Lexie.

Men nå er i alle fall nok en KBK genser ferdig og garnpakker med oppskrift er også denne gangen å få tak i hos Drømmestrikk på Futura, denne gangen har jeg også timet det slik til at den blir med på butikken nye åpningsdagen i nye lokalere. Størrelsen denne gangen er 8, 10 og 12 år.

Drømmestrikk har fra og med idag startet opp i nytt og flott lokale der gamle MIlla var, så her er det bare å ta turen og glede seg over alle de fine fargene og noen flotte nyheter.

Så tilbake til å fortelle litt om genseren – mange hadde kanskje sett for seg at jeg kom til å ta utgangspunkt i tidligere oppskrift bare i større størrelser, men jeg liker å variere litt. Så derfor ente denne genseren opp det ikoniske utsagnet for Kristiansund Fotball Klubb – FESK & POTET.

Selv om jeg selv ikke har den store interessen har jeg forstått at Fesk og Potet er noen som blir ropt ofte på stadion når KBK heltene entrer stadion!

Fesk & Potet;

 • Ka e fishan – Det e fesk og potet det, Harald Sæther servere det! Ka e blandaball – det fesk og potet det, Harald Sæther servere det. 

Jeg tenkte det kunne være gøy å lage de litt forskjellige og denne gangen har vi også testet ut genseren i en farge fra Spøt for å finne en farge som passer til de nye bortedraktene. Takket være en snill venninne har jeg også fått den ferdig strikket denne gangen istedenfor å teststrikke selv da tiden min ikke har strekket til denne sommeren. Så tusen takk til deg Amanda, setter kjempe pris på at du tok deg tid.

Som dere ser er denne en smule annerledes med KBK på brystet, ugla på skuldrene og Fesk & Potet på ryggen.

Genseren henger nå på utstilling siden Drømmestrikk fikk låne den en stund slik at dere kan få se den selv. Jeg håper også denne genseren faller i smak til de store KBK fan som er rundt omkring.

Ja, jeg vet flere ønsker genser i voksen størrelse og jeg skal prøve å få til det også. Tiden strekke bare som sagt ikke til bestandig, men jeg har ideer om genser i voksen størrelse, sitteunderlag, votter og baby. Så jeg håper dere fortsetter å følge med og forstår om det ikke kommer med en gang.

 

#kbk #KristiansundFotballKlubb #Fotball #genser #mittdesign

Noen ganger lurer på hva andre tenker……

Jeg har hatt dette innlegget i tankene en god stund nå, lengre enn jeg kan husk faktisk men jeg har håpet at dette var noe jeg ikke trengte å si.

I dag var i jeg i ett møte med en ny samarbeidspartner i forhold til mønstrene mine, hun som eier butikken var interessert i å selge mine oppskrifter på butikken hennes. Dette er jo bare kjempegøy for meg som designer og i tillegg er jo dette helt den rette måten for en som vil selge andre mønster rette veien å gå. Så dette møte var bare hyggelig og kjekt og jeg vil komme tilbake til det om det blir frukter av det.

Men det som overrasker meg er at hun som eier butikken forteller om at det finnes kunder som kommer til henne og forteller at hun bare kan kopiere og selge mine mønster videre. Dette er ikke første gang jeg skriver om det, men det er første gang jeg skriver lengre om det da jeg synes dette er totalt respektøløst!!

Hva får andre til å stjele eller si at andre kan stjele noens design????

Copyright og Opphavsrett er til for en grunn;

 • Som designer får du copyright eller opphavsrett til et åndsverk automatisk i det du skaper et verk. Hvis en oppfinnelse, et design eller et varemerke har preg av noe nytt og originalt eller er et resultat av et skapende innsats, er det automatisk beskyttet etter åndsverksloven.

Min mønster som for eksempel som inneholder Kristiansunds fotballklubb KBK er min design og jeg har i tillegg kontaktet KBK (Kjetil Toresen) om tilltalelse for å bruke deres varmerke og logg. Dette er gjort i samarbeid med de slik at avtalen går på at oppskrifter selges via den/de butikken vi har avtale med og i tillegg så går det en god del av summen på mønstrene til KBK for å støtte klubben vår.

Foreløpig er det kun Drømmestrikk på Futura som har rettigheter til å selge mine mønster som omhandler KBK!!

COPYRIGHT ER COPYRIGHT! OPPHAVSRETT ER OPPHAVSRETT! SÅ DETTE ER NOE SOM ALLE OG EN HVER SKAL RESPKTERE!

Det er ikke lov å kopiere mønster fra bøker, hefter, magasiner, enkelt oppskrifter eller gratis oppskrift av mønster som ligger på nett uten at designer har gitt sin tillatelse til dette.

Så med andre ord skal du ikke gå til en butikk og bare be om en oppskrift sånn uten videre, ei heller si at de kan kopiere og dele ut og ikke kan du gjøre dette heller. Daglig kan man foreksempel lese på ulike sider på Facebook om folk som ber om å bli tilsendt oppskrifter.

Dette i seg selv å spørre er jo repsektløst selv visst en vet at dette er en oppskrift som ikke skal deles sånn uten videre, men værst er faktisk det at det finnes de som sier at jeg sender deg en PM med oppskriften jeg og alle andre som ønsker kan også kontakte meg på PM så kan jeg sende til dere også.

HVOR ER RESPEKTEN I DETTE?!?!

Vel, siden jeg har nå fått sagt alle mine tanker rundt dette skal jeg nå puste lettet ut og håper på at jeg ikke må gjenta meg selv ved en senere annledning. Jeg har fått ut det jeg trengte uten at noe skulle avbryte meg mitt i en setning og føler at som bør bli sagt er nå sagt.

Så bare for å avslutte;

Vær snill å RESPEKTER alle designere om de er små eller store, tenker vi oss alle om så er nok alle enige om at dette er det eneste riktige!

 

#strikking #copyright #opphavsrett #designer #rettigheter #KBK

Første forsøk på en Nordisk Sommertopp

Reklame | Sandnes Garn, Witre Design, Ravelry

Da var tiden inne for ett lite mini prosjekt, da ei som skal til Tyrkia ønsket å kunne ha med seg en av sommeren store favoritter; Nordisk Sommertopp av Witre Design. Toppen har hatt sin seiersgang både på Facebook og på Instagram, så om en holder på med litt håndarbeid er det umulig å ikke ha fått med seg en eller to – eller mange mange flere. 

Toppen er en enkel og basic topp som kan brukes til både hverdags og fest. Siden den også er strikket på tykke pinne og med dobbel tråd går det rimelig fort å få en ferdig på et døgn. Den strikkes nedenfra og opp, den er noe vid i omkretsene men dette lar seg lett justere siden det kun er å øke eller minske med 4 maskere eller mer om ønskelig. Toppen blir dessuten lun og behagelig å ha på seg takket være det myke garnet Line av ren bomull.

Etter ønske fra hun jeg strikket til er denne strikket etter noen endringer fra selve mønsteret, men dette gjør ikke at oppskriften blir noe vanskelig å forholde seg til.

Selve oppskriften kan dere få tak enten her på Ravelry eller hos Witre Design selv, så for å unngå å røpe selve oppskriften skriver jeg kun mine små endringer og justeringer. (Litt for at jeg selv skal huske det i tilfelle det blir flere i samme størrelse og kanskje kan det være til hjelp for andre som vurdere å gjøre noen endringer.

Toppen er som sagt strikket i dobbel tråd med Line fra Sandnes på pinne nummer 8 opprinnelig, men jeg har strikket på pinne nummer 7 for å treffe strikkefastheten perfekt til 12 masker over 10 cm. Fargen jeg har brukt er Sandnes sine nye farge Støvet Aqua med fargekode 6841.

Toppen er å finne i størrelser XS (S) M (L-XL) og i følge oppskriften går det med 200 gram til minste størrelse og 300 gram på største, selv har jeg strikket en blandlig av S, M og L-XL, så derfor har det gått med 5 nøster med ca. 250 gram garn for å fullføre denne.

Mine endringer for å få til denne mixen av en størrelse er dette;

 • Jeg la opp 108 masker og strikk glattstrikk til arbeidet målte ca. 33 cm. (52 pinner).
 • Fell til ermhull på rettsiden slik oppskriften sier til jeg satt igjen med 44 masker på både frem- og bakstykke.
 • Felte så videre inn til hver stroppe slik oppskriften sier, for meg ble dette da til sammen 16 pinner på hvert felt til jeg satt igjen med 5 masker.
 • På selve stroppen for at hun som skulle ha den ikke fikk den for utringet strikket jeg hver av de med 12 pinner til sammen.

Toppen min endte etter dette på følgende mål;

 • Overvidde ca. 92. cm.
 • Hel lengde ca. 50 cm.

 

#sommertopp #nordisk #nordisksommertopp #strikking

Oscar genser

Reklame | Dale Garn

Dessverre finnes det lite nye mønster innen strikking til herre og det er heller ikke så mange nye denne høsten visst en skal gå etter de nyeste brosjyrene for høst så lang, men bystrikk har en fin genser ved navnet Oscar og den er både stilren og fin til hverdagsbruk for den aktive mannen i familien.

Den har hovedsaklig samme mønster som er å finne i den nydelige Gretekofta som også er fra bystrikk med unntak av den nederste diamant mønsteret som er å finne på Grete. Den har isydde ermer (noe jeg selv egentlig ikke er noe stor tilhenger av, men siden jeg egentlig kunne hadde monteringen på denne; hadde jeg ingen ting jeg skulle sagt), den har også en rund hals og det var den jeg skrev mere om hvordan jeg ordnet her.

Genseren er opprinnelig strikket i Pure Eco Wool, men Bodil som er strikkeren på denne har brukt Lerke fra Dale garn, så derfor er jeg litt usikker på mengden garn som har gått med. Det eneste jeg kan si er at jeg brukte ett nøste til hals og selv monteringen selv av fargen marine. Genseren er strikket på pinne  3,5 og 4 har en strikkefasthet på 22 masker over 10 cm.

Så selv om jeg ikke vet mengden kan jeg iallefall dele farge og fargekoder med dere som er som følgende;

 • 5563 Marine.
 • 8109 Lys Stål Grå.
 • 8106 Dus Sjøgrønn.
 • 0017 Halvbleket Hvit.

#bystrikk #dalegarn #oscar #herre #mann #genser

Regnbuekjolen

Reklame | Raverly og Kauni

Tidligere i sommer hadde jeg planer om å ta kurs i kajakkpadling på Smøla sammen med ei venninne og trengte derfor noe lett jeg kunne kose meg med mens vi satt på hotellrommet på kvelden. Vi regnet begge to at vi ikke kom til å orke så mye og var greit med noe som ikke trengte så mye tenking etter å ha padlet i nesten 8 timer, så valget falt derfor på Regnbuekjolen av Synnøve Andressen.

Siden jeg har sett denne kjolen i di samme fargene falt mitt valg på andre farger og min ble derfor mere sukkersøt i rosa og grått.

Oppskiften er å få tak i på Raverly gratis her.

Kjolen finnes i kun en størrelse som skal passe til alderen fra ca. 4 år til 6 år. Lengden på kolen er ca. 60 cm. og vidden nederst er ca. 80 cm. så den går litt utover hele veien fra under ermene.

Den er strikket på pinne nummer 3 fra start til slutt og i følge oppskriften er strikkefasten 26 masker på 10 cm som stemmer for min del. Selv har jeg fulgt oppskriften fra punkt til punkt, med unntak av at jeg har strikket rundt hele veien. I oppskriften skriver designer at hun helst strikker riller frem og tilbake, men jeg ser ingen problemer med å strikke en omgang rett og en omgang vrang.

Kjolen er strikket ovenfra og ned og i oppskriften står det at den strikkes i Pickles Pure Wool og Kauni garn, men jeg hart strikket hele i kun Kauni. Det går med ett nøste av hver farge og jeg har brukt følgende nøster;

 • Ett nøste grått HH1.
 • Ett nøste rosa-lilla EGJ.

 

 

#kjole #kauni #rosa #lilla #grå #jente #drømmestrikk #finkjole

 

 

Den perfekte hals på genser, finnes det?

Ok, så kanskje finnes det ikke den perfekte hals på en strikket genser. Selv har jeg kun så langt laget hals hvor masker har blitt felt, rundfelling eller ragland. Aldri før har jeg måttet ta frem symaskinen og saks for denne delen av å ferdigstille noe, men en skal jo aldri si aldri og selv om dette ble ett nytt uutforsket territorium for meg så ga jeg ikke opp. Jeg tenkte som vanlig som Pippi; Dette har jeg aldri gjort…..så dette kan jeg helt sikkert!

Ei venninne av meg har strikket Oscar genseren fra #bystrikk hefte 5, men har ikke montert før eller at til til å få gjort det ved å komme på ett kveldskurs/hygge hos meg, så da sa jeg heller at jeg kunne gjøre den ferdig. Tanken var da at halsen var ferdig i mitt hodet, noe den da ikke var (burde selvfølgelig lest oppskriften helt før jeg kanskje sa ja….men men).

Da jeg mottok genser var det dette jeg fant i posen, en bol som heldigvis ikke var masket sammen på skuldrene, men istedenfor satt alle maskene på pinnen. Pluss to ermer hvor belegget og alt var ferdig på.

Men siden dette var noe nytt for meg var spørsmålet; hvor går veien videre nå?

Vel, først så laget jeg meg en utringning av en hals ved å måle hvor bred og dyp den skulle være i følge oppskriften. Jeg tegnet meg frem til sirka 24 cm. bred og i følge oppskrift 6 cm. dyp. Jeg brettet så arket i to og brukte en passe stor tallerken til å tegne utringingen med, ved å brette arket i to er du garantert å få det likt på begge sider av halsen, noe som i seg selv er ganske så viktig på en genser. Når dette var gjort dampet jeg genseren lett for at den skulle ligge så flatt som mulig mens jeg jobbet videre.

Jeg plasserte så arket mitt i mellom hvor jeg regnet maskene til skuldrene skulle være og plassert arket mitt rett på arbeider her.

Så ved hjelp av en tråd i annen farge sydde jeg en løs søm rundt biten for å markere hvor den skulle være når jeg skulle til ta fatt arbeidet på symaskinen.

Så sydde jeg to tette siksak sømmer over den markerte tråden og passet på å feste tråden godt der jeg begynte og der jeg avsluttet. (Dette for å være sikker på at det ikke rakner når jeg skal begynne å klippe).

Før jeg nå gikk videre som vist på bildet over kan jeg fortelle at jeg også her masket sammen skuldrene etter å ha sydd rundt ermene også med maskinene. Så plukket jeg opp en og en maske på utsiden av sømmene, for min del ble det i en og en maske som utgjorde 60 masker på arbeidet mitt. 

Halsen på Oscar genseren er dobbel ved å at den strikkes 6 cm. lang og dette er bare en pluss med tanke på at da kan man skjule sømmen fra symaskinen inni selve halsen når du bretter den dobbelt og syr den fast på vrangen.

Så Voila; slik ser da halsen ut ferdig ut både på vrang og rett siden.

Selv synes jeg dette er noe av den fineste halsen jeg har fått til så langt, kan kanskje være på grunn av at det er første gang jeg gjorde dette og trengte å bygge meg selv litt opp. 

Men hvorfor skal en ikke skryte litt av seg selv når en har fått til noe en er meget fornøyd med selv? (Litt selvskryt må være lov innimellom). 🙂

 

#strikking #strikketips #bystrikk #hals #montering #drømmestrikk

Lille Sukkerspinn Kjole / Cotten Candy Dress

Reklame | Raverly

Har du en liten baby eller noen du kjenner som skal ha baby, hva med å pynte opp frøkna i ett litt herlig plagg som minner om sukkerspinn.

Mari Johansen har laget denne finne lille saken som du finner oppskrift på HER: Kjolen finnes i størrelse fra 0 måneder og opp til ett år, denne er lett og luftig, så den passer så fint til mange anledninger. Om du skal pynte frøkna di selv i finstasen etter at dåpskjolen er kommet av, om du skal i selskap eller om du bare vil pynte lille prinsessa en dag eller kveld.

 

Jeg har strikka min i størrelse 3 til 6 måneder og har fulgt oppskriften, men skulle du ha lyst på egen vri er det også fint med falske fletter i midjen. Utstyret du trenger for å fullføre denne delikate lille saken er som følger;

 • 2 nøster Lille Lerke (100 gram), jeg har brukt fargen Kitt nummer 2425.
 • 1 nøste med Erle Kid Silk (50 gram), jeg har brukt fargen med litt bing i som er fargen Hvit med Sølv i nummer 011.
 • 3 små trykkapper i størrelse 9 millimeter.
 • 2 knapper på selene i størrelse 20 millimeter, selv har jeg brukt en bling knapp fra Hjelmtvedt ved navnet Strass.

 

#sukkerspinn #cotten #cottencandy #candy #baby #kjole #dress