Litt over gjennomsnittet fornøyd med gårsdagens middag

Tenke seg til at denne middagens forberedelser startet alt tre dager før selve måltidet. Jeg spurte meg selv om dette var verdt det, men samtidig så måtte jeg jo prøve. Hver eneste jul forbereder utrolig mange svineribbe til julekvelden og i selve julen. Så i år ble året hvor jeg skulle ta fart og prøve også.

Det er jo så mange som får det til og synes det er fantastisk godt. Selv synes jeg også det er godt, bedre en pinnekjøtt helt årlig. Men så hører en jo dette med at; du må huske på at ribba skal være saftig og svoren skal være skikkelig sprø.

Nå har jeg blitt servert ribbe flere ganger, i flere varianter og med variert hell. Så nå som jeg satte i gang krysset jeg fingrene og håpet på det beste. Så å si alle som har laget ribbe har råd, så å be om råd og tips følte jeg ble nytteløst. Derfor så søkte jeg litt på nett og kom over Gladkokken og denne kokken ble altså min læremester. Vel for det meste iallfall, spesielt når det kom til forberedelser, damping og steking.

Vel, som sagt så begynte denne middagsforberedelsen allerede tre dager siden ved å tine ribbe, kutte svor med barberblad og legge på salt hvor den skulle få ligge på saltet til fjerde dag jul.

Barberblad og svineribbe med svor klar til å kuttes.

Jeg la hele ribba opp ned oppi saltet og satte det til side, men glemte å ta bilde av det. Årsaken til at du gjør dette er at saltet er med på å få den perfekte svoren.

Deretter to dager etterpå tok jeg ut ribba igjen, vasket av saltet, tørket den lett og så krydret den. Jeg brukte krydder som salt, pepper, muskat og paprika. Nok en gang lot jeg ribben stå pakket inn til dagen etterpå, men glemte selvfølgelig bilde her også.

SÅ kom gårsdagen og det var på tide å begynne selve varmebehandlingen. Dette besto av å bygge ribben opp på aluminiumsfolje og helle på en boks med juleøl og noen dl med vann før jeg pakket den inn med masse luft for at den skulle dampes i en time på 240 grader. Så tok jeg den ut igjen og la den på skjærefjøla for å sjekke at alle rutene var kuttet opp skikkelig.

Svineribba ferdig dampet ferdig og klar til neste steg.

Nå helte jeg av all kraften og lot den stå til senere. Så satte jeg den igjen opp på folje med nytt vann i bunnen og lot den langtidsstekes på 100 grader fra klokka 12.45 til klokka 17.00.

Ribba har langtidsstekt lenge og er klar til å ta i mot mere godsaker.

Som du skjønner mener jeg virkelig langtidssteking. Etter dette la jeg oppi en kjøttpølse delt i biter og en pakke med medisterkake, dette synes jeg er så godt når det får stekt i ribbekraften og lot den stå videre på 100 grader til klokka 18.00.

Kjøttpølsen og medisterkakene er lagt på og klar til å få skikkelig smak.

Når dette var ferdigstekt tok jeg ut medisterkakene og pølsebiter for å sette opp ovnen igjen til 240 grader. Nå var tiden inne for å få skikkelig sprø svor og da trengs det varme. Den sto på denne varen i ca. 25 minutter.

Svoren har nå fått skikkelig poppet seg og ribben er klar til å hvile.

Ser jo ordentlig godt ut spør du meg?

Mens ribba fikk stå å hvile seg kokte jeg mandelpotet, lagde kålrabistappe og ribbesaus. Selv syntes jeg at det ble bra resultat og smaken var akkurat slik jeg håpet. Så gladkokken sin oppskrift skal jeg nok benytte meg mere av. 🙂

Til æ være mitt første forsøk, sier jeg meg helt klart fornøyd.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg