Japansk Grytebrød

Helt siden jeg kjøpte meg jerngryten fra Le Creuset har jeg gått med planer om å prøve ut ett grytebrød. Ett skikkelig grytebrød virker jo så enkelt og greit å lage, i tillegg er det jo ekstra godt med hjemmelaget brød. Husker selv når bestemor bakte brød og jeg fikk nystekt brød med brunost på. Sånn barneminner er bare så kjekke å huske tilbake til. 🙂

Nystekt grytebrød med brunost. Frokosten eller kveldsmaten blir ikke bedre enn det.

Så jeg søkte opp grytebrød på nett for å finne en god oppskrift og hemmeligheten for å få det perfekte brødet. Svart jeg kom frem til var at hemmeligheten bak grytebrød er den varme jerngryta den stekes i. Den blir som en liten vedfyrt bakerovn og gir brødet en deilig skorpe.

Jerngryta gjør at du får superskorpe rundt hele brødet og gjør brødet lett og luftig inni.

Men jeg har ikke funnet noen som brukte den japanske teknikken tangzhong. Jeg har blitt en smule hekta på den måten å bake på. Denne teknikken gjør at du ikke trenger så mye mel slik som mange andre oppskrifter.

For sannheten er jo at ett luftig brød er jo gull verdt og grovbrød kan jo ofte bli litt kompakte. Mens jeg skriver dette står deigen til første heving og jeg bare håper dette blir like bra som alt det andre jeg har laget med denne teknikken.

Krysser fingre for ett godt resultat i det jeg blander alt sammen.

Krysser fingrene!

Ingredienser;

  • 200 gram hvetemel.
  • 100 gram sammalt fint hvetemel.
  • 100 gram grovbakst hvete og rug.
  • ½ ts tørrgjær.
  • 1 ts havsalt.
  • 1 ts sirup.
  • 4 ½ dl kaldt vann.
  • 1 – 2 never rosiner (dette trenger du ikke, men etter ønske fra samboer prøvde jeg det ut)

Utstyr;

  • Jerngryte (20–24 cm) med lokk som tåler 250 °C.

Fremgangsmåte dag 1;

  1. Lag tangzhong av 3 dl. vann og 50 gram hvetemel. Kok det opp og rør det godt til det er som en tykk hvit saus. Sett det til kjøling til jevningen er avkjølt.
  2. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle.
  3. Ha i sirupen, vannet og jevningen.
  4. Rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover.
  5. Dekk bollen med plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12–20 timer.
Slik ser deigen ut når den har fått hevet over natten.

Fremgangsmåte dag 2;

  1. Tøm deigen ut på et melet bakebord.
  2. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten et par ganger.
  3. Her har du i rosinene om du ønsker.
  4. Legg deigen med skjøten ned på et stekebrett med melet bakepapir.
  5. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle eller en stor bakebolle og la den etterheve i ca. 2 timer
  6. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 °C. Sett samtidig inn gryten eller formen du skal steke brødet i. Selv bruker jeg favorittgryten min fra Le Creuset.
  7. Når brødet er ferdig etterhevet, hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryta. Det kan være greit å drysse litt mel i gryta først. Hvis brøddeigen ligger ujevnt i gryta kan du riste litt forsiktig på den. Husk grytekluter, for gryten er skikkelig varm!
  8. Stek brødet med lokk på nederste rille i ca. 30 minutter.
  9. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter til brødet har fått en gyllen farge.
  10. Velv ut brødet. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter.
  11. Avkjøl på rist.
Deigen er litt flytende så den må tømmes over på ett melet bakepapir.
Det er her du tilsetter rosiner om du ønsker.
Sett så en bolle over og la den heve i ca. 2 timer til.
Når gryta er varmet og deigen ferdig hevet, ha den oppi gryta.
Stek det først med lokk og så siste minuttene uten lokk.
Slik ser det ut når det er ferdig i gryta.
Ha det over på en rist og la det avkjøle seg.
Del det opp mens det er lunket og server til frokost, lunsj eller kvelds. Her er det bare å kose seg.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg