Julebrød i grov grytebrødvariant

Dette brødet prøvde jeg første gang for noen dager siden. Hadde aldri prøvd det før men det ble så vellykket at brødet forsvant innen tre dager. Derfor måtte den hobbybakeren til verks igjen!

Kaller meg hobbybaker da jeg bare leker meg frem og er så lykkelig over at resultatene blir bedre og bedre. Håper virkelig at jeg kan inspirer deg til å teste ut noe også, så gjerne legg igjen en kommentar om du har prøvd dette eller noe annet av hva jeg har oppskrift på.

Inspirert av julebrød men i grov grytebrød variant.

Ingredienser;

  • 300 – 350 gram hvetemel.
  • 200 gram sammalt fint hvetemel.
  • 200 gram grovbakst hvete og rug.
  • 0,5 ts tørrgjær.
  • 2 ts havsalt.
  • 3 ts sirup.
  • 9 dl kaldt vann.
  • 1 – 3 never rosiner.

Utstyr;

  • Jerngryte (20–24 cm) med lokk som tåler 230 °C.
Favorittgryta fra Le Creuset

Fremgangsmåte dag 1;

  1. Lag tangzhong av 6 dl. vann og 100 gram hvetemel. Kok det opp og rør det godt til det er som en tykk hvit saus. Sett det til kjøling til jevningen er avkjølt.

    Tangzhong

  2. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle.

    Bland de tørre ingrediensene i en bolle.

  3. Ha i sirupen, vannet og jevningen.
  4. Rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover.
  5. Dekk bollen med plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12–20 timer.
Alt lett blandet sammen med uttak av rosiner.

Fremgangsmåte dag 2;

  1. Tøm deigen ut på et melet bakebord kan også bare fortsett i selve bakebollen om den er stor nok.
  2. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten et par ganger.
  3. Nå har du i rosinene.

    Bland I rosiner.

  4. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle eller en stor bakebolle og la den etterheve i ca. 2 timer.

    Deigen med rosiner hever sakte med sikkert til dobbel størrelse igjen.

  5. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 230 °C. Sett samtidig inn gryten eller formen du skal steke brødet i. Selv bruker jeg favorittgryten min fra Le Creuset.
  6. Når brødet er ferdig etterhevet, hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryta. Det kan være greit å drysse litt mel i gryta først. Men om du vil kan du også klippe til ett bakepapir ark og legge nederst i gryta slik som meg her.
    Bruker du bakepapir trenger du ikke bruke mel.

    Hvis brøddeigen ligger ujevnt i gryta kan du riste litt forsiktig på den. Husk grytekluter, for gryten er skikkelig varm!

    Velt deigen over i gryta.

  7. Stek brødet med lokk på nederste rille i ca. 30 minutter.
  8. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter til brødet har fått en gyllen farge.

    Ta av lokket og stek videre i ca. 10 til 15 minutter.

  9. Velv ut brødet. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd.
    Sjekk nå om det er ferdigstekt.

    Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter.

  10. Avkjøl på rist.

Serverer du dette til frokost eller kvelds i helga skal jeg love deg alle i familien blir fornøyde. 🙂

2 kommentarer
      1. Det var skikkelig godt og med denne tangzhongen blir det så luftig og holder seg ferskt lengre, så anbefaler deg virkelig å prøve om du liker å bake. 🙂 Ha en super fin helg du også. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg