Salte fudge med sjokoladetrekk

Har du laget karameller til jul noen gang?

Vel, svaret mitt er nei. Men nå til påsken fikk jeg lyst til å prøve. For seige, gode fløtekarameller er jo noe du garantert blir hekta på i jula, så hvorfor ikke til påsken!

Bonus er jo at de er enkel å lage og det eneste du egentlig trenger å gjøre er å røre litt.

Salte fudge med sjokoladetrekk

Akkurat hvor mange du får ut av disse er litt avhengig av formen du bruker og hvor store biter du liker. Men med min form på ca. 20×20 cm. ble det 49 karameller. Søker du på nettet etter lignede oppskrifter skriver mange at du trenger ett sukkertermometer for å være sikker på at temperaturen på fudgen er riktig, men du trenger det ikke. Du kan gjøre slik som meg å ta dråpetesten istedenfor.

Dråpetesten utføres slike

  • Hell en dråpe karamell i et glass med kald vann. Hvis karamellen stivner og du klarer å forme den til en kule er den klar. Hvis ikke, kok litt til. Selv gjør gjorde jeg testen flere ganger for å finne rett tempratur.

Ingredienser til fudgen;

  • 3 dl kremfløte.
  • 2 dl sukker.
  • 1 dl mørk sirup.
  • 1 god klype salt.
  • 100 gram smør i terninger.

Ingredienser til sjokoladetrekket;

  • 150 gram sjokolade, selv brukte jeg Freia Melkesjokolade da jeg synes den er den beste.
  • 1 stor ss. smør.
  • 1 god klype salt.

Fremgangsmåte fudge;

  1. Ha fløte, sukker, salt og sirup i en vid, tykkbundet kjele.
  2. Bland det sammen med en visp og kok opp under omrøring.
  3. La det koke på middels varme i ca. 30 minutter til karamellblandignen tykner.
  4. Bruk dråpetesten for å sjekke om karamellblandingen har kokt lenge nok.
  5. Når karamellen har bestått “dråpetesten”, tilsett smør i terninger. Rør smøret godt inn i karamellblandingen.
  6. Kle en liten langpanne form med bakepapir og hell karamellmassen forsiktig i formen.
  7. La karamellen avkjøle seg litt på benken før du setter den i kjøleskapet.
Koking av alt unntatt smøret.
Smør i terninger klar til bruk.
Tilsett smøret i biter og rør rundt.
Karamellen helt over i form fra Le Creuset og klar til å få stå til den er kald.

Mens karamellen står og kjølner kan du etterhvert begynne på trekket. Karamellen bør vær litt kald før du har sjokoladen over slik at den ikke blander seg inn i selve karamellen. Karamellen kan godt stå til avkjøling ett par timer.

Fremgangsmåte på sjokoladetrekk;

  1. Smelt smør på middels varm.
  2. Hakk sjokolade opp i biter og smelt den inn i smøret.
  3. Ha i saltet.
  4. Rør rundt og du vet den er ferdig når den er flytende og blank.
  5. Hell så sjokoladen over karamellen og pass på å få dekt hele formen.
  6. Sett så til avkjøling igjen noen timer eller over natten til sjokoladen er helt stiv.
Smeltet smør og sjokolade med salt.
Med sjokoladetrekket over er den klart til å få stå til avkjøling en runde til.

Nå er den klar til å serveres og enkleste måte å gjøre det på er slik;

  • Snu formen på hodet, og hvelv ut den stive fudgen.
  • Skjær opp i passelig store biter. Er karamellen litt hard, kan du la den stå ute en liten stund før du skjærer i den.

Så er det bare å nyte den til kaffen eller andre hyggestunder i påsken.

Selv har vi kost oss litt med de pluss gitt bort noen. En gammel venn ringte i dag og savnet oss. Vi har ikke sett han Tor siden før vi var på Bali. Så når det ble hundetreff i dag fikk han Tor en boks med makroner og karameller som han kunne kose seg med i kveld på påskeaften.

En liten overraskelsebok til han Tor.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg