Har du laget karameller til jul noen gang?
Vel, svaret mitt er nei. Men nå til påsken fikk jeg lyst til å prøve. For seige, gode fløtekarameller er jo noe du garantert blir hekta på i jula, så hvorfor ikke til påsken!
Bonus er jo at de er enkel å lage og det eneste du egentlig trenger å gjøre er å røre litt.
Akkurat hvor mange du får ut av disse er litt avhengig av formen du bruker og hvor store biter du liker. Men med min form på ca. 20×20 cm. ble det 49 karameller. Søker du på nettet etter lignede oppskrifter skriver mange at du trenger ett sukkertermometer for å være sikker på at temperaturen på fudgen er riktig, men du trenger det ikke. Du kan gjøre slik som meg å ta dråpetesten istedenfor.
Dråpetesten utføres slike
- Hell en dråpe karamell i et glass med kald vann. Hvis karamellen stivner og du klarer å forme den til en kule er den klar. Hvis ikke, kok litt til. Selv gjør gjorde jeg testen flere ganger for å finne rett tempratur.
Ingredienser til fudgen;
- 3 dl kremfløte.
- 2 dl sukker.
- 1 dl mørk sirup.
- 1 god klype salt.
- 100 gram smør i terninger.
Ingredienser til sjokoladetrekket;
- 150 gram sjokolade, selv brukte jeg Freia Melkesjokolade da jeg synes den er den beste.
- 1 stor ss. smør.
- 1 god klype salt.
Fremgangsmåte fudge;
- Ha fløte, sukker, salt og sirup i en vid, tykkbundet kjele.
- Bland det sammen med en visp og kok opp under omrøring.
- La det koke på middels varme i ca. 30 minutter til karamellblandignen tykner.
- Bruk dråpetesten for å sjekke om karamellblandingen har kokt lenge nok.
- Når karamellen har bestått “dråpetesten”, tilsett smør i terninger. Rør smøret godt inn i karamellblandingen.
- Kle en liten langpanne form med bakepapir og hell karamellmassen forsiktig i formen.
- La karamellen avkjøle seg litt på benken før du setter den i kjøleskapet.
Mens karamellen står og kjølner kan du etterhvert begynne på trekket. Karamellen bør vær litt kald før du har sjokoladen over slik at den ikke blander seg inn i selve karamellen. Karamellen kan godt stå til avkjøling ett par timer.
Fremgangsmåte på sjokoladetrekk;
- Smelt smør på middels varm.
- Hakk sjokolade opp i biter og smelt den inn i smøret.
- Ha i saltet.
- Rør rundt og du vet den er ferdig når den er flytende og blank.
- Hell så sjokoladen over karamellen og pass på å få dekt hele formen.
- Sett så til avkjøling igjen noen timer eller over natten til sjokoladen er helt stiv.
Nå er den klar til å serveres og enkleste måte å gjøre det på er slik;
- Snu formen på hodet, og hvelv ut den stive fudgen.
- Skjær opp i passelig store biter. Er karamellen litt hard, kan du la den stå ute en liten stund før du skjærer i den.
Så er det bare å nyte den til kaffen eller andre hyggestunder i påsken.
Selv har vi kost oss litt med de pluss gitt bort noen. En gammel venn ringte i dag og savnet oss. Vi har ikke sett han Tor siden før vi var på Bali. Så når det ble hundetreff i dag fikk han Tor en boks med makroner og karameller som han kunne kose seg med i kveld på påskeaften.