En ting er sikkert og det er at jeg elsker en god burger. Spesielt godt er det med en grilla burger nå som grillsesongen har startet. Selv er jeg glad i burgerbrød som er luftige og myke, noe som de du kjøper i butikken ofte ikke er. Så hva er vel bedre enn da å bruke noe timer på å lage de selv?
Bruker du den japanske teknikken tangzhong blir de helt perfekte og de holder seg ferske, like fløffige og luftige i flere dager. Utmerket er de også om du fryser de ned til neste grilldag også. Det er bare å ta de opp og varme de litt og de smaker like godt da som når de er ferske ut av ovnen.
Lyst å prøve, vel om du ikke har alt så kommer handlelisten over ingredienser her;
Tangzhongjevningen;
- 2,5 dl melk.
- 50 gram hvetemel.
Hamburgerbrøddeigen;
- 450 -500 gram hvetemel.
- 50 gram sukker
- 1 pakke tørrgjær.
- 2 egg.
- 1 dl melk.
- 1 klype salt.
Pynting av hamburgerbrød;
- 1 egg til pensling.
- Valmufrø.
Fremgangsmåte;
Lag tangzhong jevningen først slik;
- Rør sammen 2,5 dl melk sammen med 50 g mel i en kjele og varm opp mens du rører. Rør hele tiden mens det begynner å koke og tykne. Kok slik at du får bort melsmaken og jevningen ser ut som en ekstra tykk hvit saus.
- Sett til side og la avkjøles til romtemperatur.
Fortsett videre slik;
- Tilsett melk, sukker, gjær, egg, melk, salt og tangzhong i en bakebolle.
- Elt på lav hastighet mens du gradvis har i mel. Du kan fint lage den for hånd eller med en kjøkkenmaskin.
- Når alt er blandet elt deigen i ca. 15 minutter.
- Ha deigen over i en bakebolle og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 45-60 minutter avhenging av romtemperatur.
- Når deigen er ferdig hevet ha den over på kjøkkenbenken og del den opp i passe evner. Selv delte jeg opp mine til ca. 114 grams evner.
- Legg de 9 bollene på et stekebrett.
- Dekk de til med plastfolie og etterheve de i 30-45 minutter.
Sett ovnen på 180 grader og sett gjerne ett tomt brett på nederste rille som du har litt vann i rett etter at du setter inn brettet med bollene.
Pensel bollen med egg og strø over frø. Sett de midt i ovnen og la de steke i ca. 15 minutter.
Ved å ha brettet med vann i får du en slag damp inne i ovnen som gjør at brødene blir om mulig enda bedre.