Verdensdagen for selvmordsforebygging

I dag er dagen hvor vi mange kanskje tenker de burde gjort det lille ekstra. Fint og flott er det jo at vi har en helt egen dag til fokus på selvmord. Men samtidig så håper jeg vi alle tenker at det ikke er bare en dag i året dette skal være i fokus.

10 september, dag for å sette fokus på å forebygge selvmord.

Alle husker vi sikker nå når Ari Behn gikk bort 25 desember 2019. Så mye alle skrev om da og i den lille tiden etter, så ble det helt stille og det virker som han er nesten glemt og fokuset på selvmord er bort igjen. Jeg vet ikke, men det virker som om selvmord er noe vi er redde for å snakke om. Redde for å tråkke på tær eller tråkke over grenser.

Men vet du? Innimellom er det kanskje det vi må gjøre. Kanskje vi kan reddet ett liv med å gjøre så lite. For ærlig talt er det kanskje ikke så mye som skal til!

Sitter du der og lurer, tenker hva er det som skjer med han/henne?

VEL, ikke bare sitt der. Gjør noe med det.

Ta opp telefonen og ring eller gå ut døra, ta turen bort og ring på døren. Kanskje personen på andre siden av telefonen eller døren trenger ett vennlig smil og en trygghet som bare du kan gi.

Sett deg ned, lytt og bare fortell han/henne at du både ser og hører han/henne og du bryr deg. La praten flyte selv om den kanskje blir mest enveis og la skulderen din være en skuler å gråte på om det er det som skulle trengs.

Enkelt ikke sant, men som oftes er vi så opptatt med våres egne liv at vi kanskje ikke tenker det før det er for sent!

Her om dagen kom jeg over ett innlegg fra Helsesista som jeg ønsker å dele med dere. Budskapet er så viktig selv om det aldri burde vært ett tema. At noen kan funne på å legge ut en slik video på sosiale medier er rett og slett forkastelig. Men som sagt er budskapet så viktig. Selvmord må snakkes om ikke ties i hjel.

Helsesista;

  • Til foreldre og voksne som jobber med barn:
  • I kveld ble jeg kontaktet av en ung voksen som hadde scrollet på videoer av hunder og valper på appen TIK TOK, hvor det plutselig dukket opp en video av en mann som skjøt seg selv i hodet. Det var en hund i bakgrunnen. Personen som fortalte meg dette har nå kastet opp i flere timer etter å ha sett videoen.
  • Det viser seg at det er ett par videoer av enkelte folk som har tatt selvmord og livestreamet det på facebook som har blitt lagret og som nå trender på tiktok – en app som veldig mange barn og tenåringer bruker. Videoen viser en mann med skjegg og briller som sitter i sin gamingstol og skyter seg selv i hodet.
  • Det er dessverre barn ned i 10 år som allerede forteller at de har sett filmen.
  • Det er ikke første gang ting som dette deles, og barn kan også være raske med å vise og fortelle venner dersom de ser sjokkerende ting på nettet.
  • Det er så viktig at dere snakker med barna om at dersom de har sett ubehagelige eller ekle ting, eller den dagen de kommer over noe som er vondt eller skremmende – må de fortelle om det til en voksen hjemme og/eller på skolen. Og fortell de også at de ikke må vise sånt til vennene sine. Fortell de at hvis noen vil vise dem ekle ting så kan de – og har de lov å si: «nei, jeg vil ikke se. Jeg vil ikke høre om det!»
  • Lær dem også å alltid rapportere voldelig, skadelig og seksuelt innhold de kommer over til selve appen. Jeg anbefaler også at man følger med og setter seg inn i de appene barna bruker, og følger anbefalte aldersgrenser. Det viktigste er uansett dialogen man har med sine barn, både hjemme og på skolen, slik at det alltid er trygt å komme til deg som voksen og fortelle om vonde ting, møte forståelse og støtte.
  • Del gjerne da dette kan stoppe andre barn fra å se dette, og at flere barn kan få hjelp til å snakke om det dersom de har sett skremmende og vonde ting

Selvmord skal ikke være en trend, men det bør snakkes om. Kanskje burde foreldre snakke mer med barna sine om dette på lik linje som alt annet. For når noe snakkes åpent om, så blir det av en eller annen grunn så mye tryggere. La oss få bort skammen og alt det vond som vi bare kan. Nå skal ikke selvmord være noe vi glorifiserer på nett, men heller kanskje brukes tid på for å stoppe ett familiemedlem, en venn, en kollega, en kjæreste eller hvem enn det måtte gjelde.

La oss bruke dagen i dag til å sende noen ett vennlig smil og si hei. Selv om vi nå lever i en tid hvor vi ikke kan klemme betyr det ikke at vi ikke kan vise omtanke.

 

2 kommentarer
    1. Synes det er kjempeflott at det er en dag som fokuserer på dette teamet. De fleste kjenner noen som har valgt å avslutte livet sitt, og i en slik situasjon føler de pårørende seg ofte maktesløs, fordi de kanskje føler at de ikke har gjort nok for vedkommende.

      Selv forstår jeg at de som velger å avslutte livet sitt, for de har utrolig mye smerte inni seg, og de ser ikke noen løsning enn å gjøre det slutt på livet sitt. Derfor mener jeg at jeg ikke vil kalle dem egoistisk, for de er psykisk syke, og de ser ikke annen utvei.

      Huff! Det som har kommet fram om han som ungene så på Tik Tok er helt forferdelig. Akkurat det er tankeløst gjort å bruke eller misbruke sosiale medier på den måten. Selvsagt er det rop om hjelp, for han var jo psykisk syk 🙁 Det er helt grusomt at unger blir vitne til en slik video 🙁 Ved å oppleve å se en slik video blir unger traumatisert.

      Ønsker deg en kjempefin torsdag <3 🙂

      Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

      1. Enig med deg i at dagen er viktig ja, bare mener vi burde sette mere fokus på det hele året. De som sliter med slike tanker og går til dette steget er mennesker som trenger mye hjelp. Og da er det opp til oss alle å prøve. For som du sier har eller kjenner flere av oss mennesker som sliter med slike tanker eller gjennomfører. Kanskje til og med en selv har opplevd det.

        Og ja at en slik video kan gå igjennom på sosiale medier er grusomt. Alt for mange har alt sett den og alt for unge mennesker har sett den. Disse forstår heller ikkje alt av hva som faktisk skjer.

        Ha en fin torsdag videre du også. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg